Wole Guzowate

Ten temat zawiera 0 odpowiedzi, ma 1 głos, i został ostatnio zaktualizowany przez Profile photo of tarczyca.info tarczyca.info, 2 lata, 3 miesiące temu.

Przeglądasz 1 wpis (z 1)

  • Autor

    Wpisy

  • #2179

    Profile photo of tarczyca.info
    tarczyca.info

    Uzytkownik

    AS: mam 36 lat i stwierdzono u mnie wole guzowate , kupiłam książkę na temat tarczycy i objawy które w niej znalazłam dla niedoczynności tarczycy pasują do mnie idealnie , zrobiłam badania tsh i wyszły prawidłowe czy to oznacza że nie mogę mieć niedoczynności ? ada

    Tarczyca.info: W większości przypadków (poza np wtórnymi zaburzeniami czynnosci tarczycy) prawidłowe stężenie TSH oznacza prawidłowe fukcjonowanie tarczycy. W razie wątpliwości warto wykonać TSH z FT4 celem ostatecznego wykluczenia niedoczynnosci. W medycynie jest tak, że jeśli czytamy o pewnych objawach wystepujących w jakiejś chorobie to często zdarza się, że niektóre z nich mogą występować u danej osoby co wcale nie oznacza jeszcze rozpoznania. Zmęczenie, senność, wzrost masy ciała, zaparcia, sucha skóra, kłopoty z koncentracją są jednymi z objawów niedoczynności tarczycy, ale nie oznaczają jeszcze rozpoznania. Np w przypadku anemii mogą występować zmeczenie, osłabienie, nietolerancja wysiłku. Dlatego też poza objawami przy rozpoznaniu konieczne jest rozszerzenie wywiadu o komplet objawów, potwierdzenie choroby badaniami laboratoryjnymi, obazowymi. W Pani przypadku warto jednak zgłosić się do endokrynologa celem oceny czy zmiany w obrębie tarczycy nie wymagają wykonania biopsji

Przeglądasz 1 wpis (z 1)

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Profile photo of ameliaamelia:

    Witam. Chcialabym sie dowiedziec czy moje wyniki sa dobre. Dodam ze mam 33 lata ...

  • Profile photo of ameliaamelia:

    Witam . Mam 33 lata i od kilku miesiecy probuje zajsc w ciaze. z Jak do tej pory...

  • Profile photo of tarczycagosia73:

    Witam ponownie i juz wpisuje . Normy laboratoryjne :TSH:0,270-4,20 FT4 0,93...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Ile ma Pani lat? Wyniki są rzeczywiście w normie, jednak TSH przekracza 2 stą...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Trochę jest chaosu w tych wynikach, ale z tego co można połączyć w całoś...

  • Profile photo of tarczycagosia73:

    witam serdecznie .podaje normy laboratoryjne: ft4 0,93- 1,7 ...

  • Profile photo of AgataAgata1986:

    Witam, od jakiegoś czasu niezbyt dobrze się czuję - senność, problemy z pa...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Proszę umieścić normy FT4 i FT3, każde laboratorium ma inny zakres norm....

  • Profile photo of tarczycagosia73:

    ponownie wpisuje wyniki bo cos tu poszlo nie tak: 11.2013 tsh-0,044 ft3-2,82 ...

  • Profile photo of tarczycagosia73:

    CZY MOZLIWE JEST COFNIECIE SIE CHOROBY? Witam serdecznie.Mam pytanie j.w. Moje ...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    TSH wskazuje na dobre wyrównanie, ale badanie powinno być wykonane przed przyj...

  • Profile photo of OlgaOlaska:

    Ja miałam pół roku przed ciążą TSH 2,9 a w 6-stym tygodniu jak się dowied...