TSH w normie a objawy niedoczynności tarczycy

Strona Główna Forums Niedoczynność tarczycy TSH w normie a objawy niedoczynności tarczycy

Ten temat zawiera 2 odpowiedzi, ma 3 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez Profile photo of fiolek fiolek, 3 lata, 7 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #2027

    Profile photo of erka64
    erka64

    Członek

    Mam problem:
    – objawy typowe dla niedoczynności tarczycy przy prawidłowym TSH
    – sucha skóra
    – zwiększenie masy ciała
    – uczucie zmęczenia, osłabienie, senność, trudności w koncentracji, zaburzenia pamięci, stany depresyjne
    – łatwe marznięcie, uczucie chłodu !!!!! Ciągle nawet latem
    – przewlekłe zaparcia
    – sucha, zimna, blada, nadmiernie rogowaciejąca skóra (objaw brudnych kolan!!!!!!)
    I dodatkowe atrakcje:
    – puchnięcie od co najmniej 2 rozmiary, szczególnie w brzuchu – spodnie to koszmar – rano zakładam dobre, już po południu mam pręgi od ściśnięcia (sposób odżywiania ma mały wpływ – sprawdzone), a potem (np. po tygodniu opuchlizny) wydalanie moczu (np. co 5 minut w ilościach ponad normę) i wyraźna ulga w obwodzie brzucha.
    – objawy depresji
    – zaburzenia pracy serca (dzisiaj idę do kardiologa i wiem, że to jest bez sensu – będę zdrowa jak ryba ;-)))
    – drżenie każdej komórki ciała – nerwy – leczone propranarolem
    – nocne, nagłe wybudzenia z mocno bijącym sercem – też leczone propranarolem
    no i kilka innych drobiazgów.

    Osobiście nie znam przyczyny i nie mam cudownej recepty. Moje samopoczucie jest w stanie poprawić sposób odżywiania. 5 lat temu podjęłam zwycięską walkę z nadwagą przy pomocy koktajlu Herbalife. Wtedy nie miałam takich zaawansowanych problemów ze zdrowiem. Obecnie staram się powtórzyć tamten sukces, jednak nie udaje mi się to tak dobrze jak wtedy. Wiem jednak z całą pewnością że wprowadzenie zmian żywieniowych znacznie podwyższa komfort mojego życia:
    – brak soli!!!!!!!
    – woda!!!!!!!!! – przynajmniej 2 litry
    – ja nie umiem zbudować sobie zdrowego śniadania bez głodu, stosuję więc koktajl Herbalife
    – owoce i warzywa w dużej ilości hamują apetyt
    – garść makaronu, „garść” białka – prawie nic ponadto
    Mimo takich zasad nie mogę schudnąć.
    Sądzę, że musi być jakiś powód.

  • #2028

    Profile photo of tarczyca.info
    tarczyca.info

    Klucznik

    Obecność niektórych typowych objawów niedoczynności tarczycy nie świadczy jeszcze, że można u Pani postawić takie rozpoznanie. Jednak celem ostatecznego wykluczenia tej patologii jako przyczyny Pani dolegliwości warto powtórzyć badanie stężenia TSH plus FT4. Pozwoli to wykluczyć błąd laboratoryjny i ewentualne występowanie wtórnej niedoczynności tarczycy. Warto również skorzystać z pomocy dietetyka.

  • #2051

    Profile photo of fiolek
    fiolek

    Członek

    a może coś z nerkami??bo to puchnięcie jest dziwne, a jakie masz TSH?

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Profile photo of moniulka12moniulka12:

    Witam! Mam 21 lat od czterech miesięcy strasznie wypadają mi włosy..a ostatni...

  • Profile photo of Ewelinaelse86:

    Witam, kilka miesięcy temu zdiagnozowano u mnie niedoczynność tarczycy z h...

  • Profile photo of pauliszkupauliszku:

    Witam serdecznie. Wczoraj dowiedziałam się, że jestem w 3 tygodniu ciąży...

  • Profile photo of Izabela30izabela30:

    Witam Choruje na niedoczynność od 4 lat, od pół roku biorę eutyrox 112,ob...

  • Profile photo of chorynazyciechorynazycie:

    Dzień dobry, Sprowokowany latami złego samopoczucia, po prawidłowych wynikac...

  • Profile photo of Agatahw25:

    moje tsh około 3 dostałam letrox 25 na przemian z 50. Staramy się z mężem o...

  • Profile photo of Agatahw25:

    Moje problemy są równie nieprzyjemne. Ciągłe zdenerwowanie, wypadanie włos...

  • Profile photo of Magdamagdal90:

    Proszę o pokierowanie, bo już nie daję rady. Mam 26 lat. Około półtora rok...

  • Profile photo of polciapolcia:

    Witam, Moje aktualne wyniki to TSH 150,0 (norma 0,55-4,78) podczas gdy rok wcze...

  • Profile photo of ankaanka:

    witam mialam tsh 3.5 teraz prawie 8 biore letrox 75...

  • Profile photo of BeataMBeataM:

    Witam.Mam 34 lata.Jestem dwa miesiące po operacji.Całkowita resekcja tarczycy-...

  • Profile photo of ENDOKRYNOLOGIAJUSTYNA123:

    witam ja mam takie pytanko mam TSH 141,18 U-ML 0,00-5,61 A TESH 2,449,U-M...