Proszę o pomoc w interpretacji wyników

Strona Główna Forums Czy mam chora tarczycę? Proszę o pomoc w interpretacji wyników

Ten temat zawiera 3 odpowiedzi, ma 4 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez Profile photo of tarczyca.info tarczyca.info, 3 miesiące, 3 tygodnie temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #5400

    Profile photo of Martyna23400
    Martyna23400

    Uzytkownik

    Witam, proszę o interpretację wyników, mam 24 lata 162 cm wzrostu i 52 kg, w ciągu 4 miesiecy przytyłam 5 kg. wyniki: anty tpo 16,55 norma 0-34 lU/mm, FT4 0,98 norma: 0,93-1,7 ng/dl, TSH: 3,2, miesiąc wcześniej 3,7 norma: 0,27-4,2. USG tarczycy: mała, jednorodna, bez zmian ogniskowych, unaczynienie prawidłowe, węzły chłonne niepowiększone, wymiary: płat prawy 41x11x13mm, płat lewy: 41×9,5x13mm, objętość 5,5 ml. moja mama choruje na niedoczynność i ma Hashimoto. od pół roku odczuwam senność, zmęczenie, brak chęci do czegokolwiek, wypadają mi włosy, łamią się paznokcie, są na nich bruzdy, bolą mnie stawy, jestem nerwowa płaczliwa, bardzo szybko się mecze, nie mogę się na niczym skoncentrować, potrafię czytać jedno zdanie 25 razy i dalej nie wiedzieć o czym jest, odczuwam zimno nawet podczas upałów, mam objaw Raynouda, cukier na czczo 101, w rodzinie wiele chorób autoimmunologicznych, nowotwór piersi, toczeń rumieniowaty układowy, rzs. proszę o wskazówki czy kierować się do lekarza, czy są to zaburzenia tarczycy wynikające z wyników czy szukac dalej przyczyn moich objawów. dziękuje za odpowiedzi

  • #5401

    Profile photo of Aga01
    Aga01

    Uzytkownik

    Proszę o pomoc w interpretacji wyników
    Wiek 42 lata kobieta
    TSH 1,549 μIU/ml zakres referencyjny 0,55 – 4,78
    FT3 3,06 pg/ml zakres referencyjny 2,30 – 4,20
    FT4 1,32 ng/dl zakres referencyjny 0,89 – 1,76

    Z góry dziękuję.

  • #5403

    Profile photo of Anna
    aneczka123

    Uzytkownik

    Witam serdecznie. Proszę o interpretację wyników. Mam 35 lat. 23 maja robiłam badanie TSH. Wynik: 0,3685 (0,3500-4,94). W czerwcu ponownie TSH. wynik: 0,6422. FT3: 2,88 (1,71-3,71); FT4: 1,03 (o,70-1,48). Czy te wyniki są w normie? Byłabym wdzięczna za odpowiedź.

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Profile photo of AgnieszkaAgnes:

    Dobry wieczór. Ze względu na pogarszające się samopoczucie (biegunka naprzem...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Tak, warto iść do lekarza. Może to być początek rozwijającej się niedoczy...

  • Profile photo of Kasiakasiatychy5:

    Witam. Proszę o interpretację wyników, bo niby są w normie. Nie wiem czy war...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Nie ma czegoś takiego w opisie usg jak czarna plamka...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    W tym wieku takie wyniki badań są prawidłowe...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Wyniki nie wskazują aby zaburzenia czynności tarczycy były przyczyną...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Warto uzupełnić o ATG. Poza tym mała tarczyca w usg. Wskazuje to na możliwo...

  • Profile photo of Martyna23400Martyna23400:

    Witam, proszę o interpretację wyników, mam 24 lata 162 cm wzrostu i 52 kg, w ...

  • Profile photo of AldonaAldonakok:

    Witam . Mam wszystkie objawy ,które są podane przy chorej tarczycy: wzrost m...

  • Profile photo of AldonaAldonakok:

    Dodam jeszcze, że ogólne badania morfologii i OB są w normie...

  • Profile photo of AldonaAldonakok:

    Mam wszystkie objawy ,które podane powyżej:wzrost masy ciała, zmęczenie, sen...

  • Profile photo of jan33jan33:

    osoba w wieku 81lat kobieta wyniki TSH -3.430 FT3 -3.59 FT4 -1.11 CZY TE W...