Prośba o interpretację wyniku.

Strona Główna Forums O forum Prośba o interpretację wyniku.

Otagowane: , , , ,

Ten temat zawiera 29 odpowiedzi, ma 17 głosów, i został ostatnio zaktualizowany przez Profile photo of mamausza mamausza, 4 dni, 17 godziny temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #2960

    Profile photo of szada81
    szada81

    Członek

    Zrobiłam badania i wynik jest następujący: TSH 3 generacja 2.75 uIU/ml.
    Badania wykonałam dlatego że od dłuższego czasu jestem ciągle zmęczona, w ciągu roku przytyłam jakieś 12kg. proszę o informacje, czy objawy mogą wskazywać na problemy z tarczycą, czy to raczej wina czegoś innego.

  • #2966

    Profile photo of tarczyca.info
    tarczyca.info

    Klucznik

    Proszę podać wiek

  • #2969

    Profile photo of szada81
    szada81

    Członek

    Mam skończone 33 lata.

  • #2970

    Profile photo of tarczyca.info
    tarczyca.info

    Klucznik

    Jeśli nie planuje Pani ciąży to warto powtórzyć TSH za 3 miesiące i w zależności od wyniku zdecydować czy rozszerzać diagnostykę. Jeśli planuje Pani ciążę należy uzupełnić diagnostykę teraz i rozpocząć leczenie. Nie można wiązać wzrostu masy ciała o 12kg z TSH 2,75.
    http://www.tarczyca.info/aktualnosci/podwyzszone-tsh-kobiety-ciazy/

    Niedoczynność tarczycy

    Czy mam chorą tarczycę?

    Hormony tarczycy

  • #2977

    Profile photo of szada81
    szada81

    Członek

    Dziękuje za informacje. Nie planuję już ciąży, jestem po dwóch porodach. Zgodnie z Pana zaleceniem za 3 mc powtórzę badanie. Ale rozumiem, że póki co to nie muszę rozszerzać diagnostyki.

  • #2987

    Profile photo of Klaudia89
    Klaudia89

    Członek

    Witam,

    W lipcu skońćzę 25 lat. Jestem po kilku badaniach tarczycy i mam wyniki zadziwiające moją lekarkę, proszę o interpretację ponieważ już sama nie wiem co o tym sądzić. Do lekarza trafiłam po wizycie u ginekologa ponieważ chciałam się przygotować do ciąży ginekolog zlecił szereg badań z których nie spodobał się mój wynik TSH, zostałam skierowana do lekarki specjalizującej się w chorobach tarczycy.
    1) lisopad/grudzień 2013- tsh 4,04 (norma 0,27-4,20); prolaktyna 266,8; anty TPO 253; ft3 4,65 (norma 3,90-6,70); ft4 14,06 (norma 12,00-22,0) (przy okazji dowiedziałam się, że mam PCO) Dostałam Euthyrox 100 z zaleceniem przyjmowania połowy tabletki, z USG wynikła niedoczynność tarczycy z nastawieniem na horobę HASHIMOTO jednak dokładnych wielkości płatów nie pamiętam.
    2. 11.02.2014- lekarka kazała powtórzyć mi tylko TSH wynik to : 0,013 przy tych samym normach, zalecenie zmniejszenia dawki na ćwierć tabletki.
    3. 18.03.2014- TSH 0,019 po przedstawieniu tego wyniku lekarka kazała całkowicie odstawić eutyrox i odczekać 4 tygodnie
    4. 14.04.2014- TSH 4,90 moja lekarka pozna ten wynik dopiero jutro, ale bardzo mnie to martwi. Za każdym razem robiłam badania w tym samym laboratorium i jakoś przestałam wierzyć w pomyłkę. W mojej rodzinie występuje stwierdzona horoba HASHIMOTO ma ją siostra mojego taty. proszę o pomoc ponieważ bardzo zależy mi na posiadaniu dzidziusia.

  • #3181

    Profile photo of JWitus
    JWitus

    Członek

    Proszę o pomoc w interpretacji wyników. Mam 24 lata, wyniki: TSH 2,276 (0,41-4,01), FT4 0,87 (0,82-2)

  • #3184

    Profile photo of tarczyca.info
    tarczyca.info

    Klucznik

    Do Klaudia 89. Nie podała Pani norm z tego laboratorium dla ATPO, zakładam że jest podwyższone. Jest to tzw subkliniczna niedoczynność tarczycy w przebiegu autoimmunologicznego zapalenia tarczycy. Obciążający wywiad rodzinny (choroba Hashimoto w rodzinie) dodatkowo predysponują do rozwoju pełnej niedoczynności czyli choroby Hashimoto u Pani. ponieważ planuje Pani ciążę wskazane jest leczenie tyroksyną. Należy stopniowo zwiększać dawkę. Prawdopodobnie 25-37,5ug wystarczy na poczatek. Prowadzący lekarz stwierdzi kiedy może Pani zacząć starać sie zajść w ciążę. Obecnie nie bo TSH jest za wysokie.
    http://www.tarczyca.info/aktualnosci/podwyzszone-tsh-kobiety-ciazy/

    Tarczyca a miesiączki, płodność, libido

    Ciąża a tarczyca

    Niedoczynność tarczycy w ciąży

  • #3185

    Profile photo of tarczyca.info
    tarczyca.info

    Klucznik

    do JWitus. Wyniki są prawidłowe, jednak TSH relatywnie wysokie jak na 24 lata, dodatkowo FT4 przy dolnej granicy. Wskazane wykonanie kompletu: TSH, FT4 i FT3 oraz ATPO za minimum miesiąc w dobrym laboratorium. Jeśli planuje Pani ciążę to teraz

  • #3220

    Profile photo of Marta
    Chyza1602

    Członek

    Witam serdecznie mam 23 lata i dzisiaj odebrałam wyniki TSH. Wynik wynosi 3,310 gdzie norma wynosi 0,27-4,200. Prosze o interpretacje wyniku> Pozdrawiam Marta

  • #3221

    Profile photo of tarczyca.info
    tarczyca.info

    Klucznik

    Do Chyza..Niezbędne będzie wykonanie badania FT4 i FT3 oraz przeciwciał (ATPO i ATG) i usg tarczycy.

    http://www.tarczyca.info/aktualnosci/podwyzszone-tsh-kobiety-ciazy/

    Niedoczynność tarczycy

    Czy mam chorą tarczycę?

    Hormony tarczycy

  • #3320

    Profile photo of ania4321
    ania4321

    Członek

    Witam serdecznie! Mam 30 lat, jestem mamą karmiąca 6 miesiecznego szkraba. Wczoraj odebrałam wyniki TSH 3.575 (0.55-4.78), FT3 2.9 (2.3-4.2), FT4 1.44 (0.89-1.76). Od trzech tygodni czuję się fatalnie, zaczęło się od \”omdlenia\” w markecie. Trudno to opisac, ale zrobiło mi się tak słabo, że czułam jak uchodzi ze mnie życie. Ciśnienie miałam po powrocie do domu 80/50 i bylo mi strasznie zimno, po czym nagle 37.2 i goraco. Musiał odebrać mnie mąż i wywieźć na wózku -nie miałam siły totalnie. Od tego czasu ciagle jestem słaba, zmeczona, nic mi sie nie chce. Poruszam się jak słoń, strasznie kreci mi sie w głowie, paznokcie kruche,włosy wypadają mi garściami – musiałam je obciąć. . Rodzina mówi, że to na tle nerwowym, jednak zanim zapadnie taka diagnoza chcialabym sprawdzic inne rzeczy.Proszę o interpretację.

  • #3321

    Profile photo of ania4321
    ania4321

    Członek

    Zapomniałam dodać do objawów utrudnioną koncentrację (jak widać:)), kołatania serca (albo dudni albo nie bije prawie wcale), uczucie niepokoju (choć nic się nie dzieje), szybko się męczę – jak przy alergii. Kazdy ranek rozpoczynam biegunką i nie jestem w stanie nic przełknąć. W 3 tyg schudłam 5 kg i nadal waga spada. W czwartek mam wizytę u GP – mieszkam w UK. Fajnie byłoby znać się na wynikach – bo tu niestety jak pacjent się nie zna, pozostaje wspaniały na wszystko paracetamol.

  • #3322

    Profile photo of ania4321
    ania4321

    Członek

    i jeszcze jedno, krew do badania była pobierana po 19stej – właśnie czytam, że to też może mieć znaczenie.

  • #3324

    Profile photo of tarczyca.info
    tarczyca.info

    Klucznik

    ATPO, ATG, usg tarczycy i kortyzol. To warto wykonać i zgłosić się do endokrynologa

  • #3329

    Profile photo of ania4321
    ania4321

    Członek

    Dziś bylam u GP. skierowania na dalsze badania o których Pan wspomniał, nie dostanę. Wynik TSH z tego samego dnia tylko pobrany rano to 1.06, pozostale wyniki w normie. Wiec kolejne badania wykonam w PL. Dostałam lek który się nazywa Sertraline 50mg i nie wiem czy zacząć go brać. Wciąż karmię piersią, poza tym obawiam się wystąpienia bogato opisanych skutków ubocznych. Chciałam wcześniej wykonać badania. Mam też dyskopatię i krzywy kregoslup i nieleczoną alergię na roztocza w najwyższej klasie. Może to mieć jakiś wpływ na moje samopoczucie? Zrobiłam test na niedoczynność i wynik wskazał 27 pkt, ale wyniki mam w normie…

  • #3485

    Profile photo of Karolka1504
    Karolka1504

    Członek

    Witam, moj wynik tsh wynosi 4,2 przy normie laboratorium 0,27-4,2. Czy to jest prawidłowy poziom, czy sygnał do dalszej kontroli tarczycy? z góry dziekuje za odpowiedz.

  • #3486

    Profile photo of tarczyca.info
    tarczyca.info

    Klucznik

    Do Karolka. . Jest to sygnał do dalszej kontroli tarczycy.

  • #3490

    Profile photo of tracer89
    tracer89

    Członek

    Witam. Mam 25 lat i jestem meżczyznż. Zrobiłem sobie badania kontrolne ktore robie co pół roku, zaznacze, że ostatnie były dobre, ale teraz poza norme wykracza wynik surowicy… Dokładnie wynik TSH wynosi 6,8. Czy to powód do niepokoju? Inne wyniki są w normie. Czuje sie dobrze poza lekką sennością. Prosze o odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie!

  • #4259

    Profile photo of Kasia
    Kasia01

    Członek

    Witam.
    Dzisiaj odebrałam wyniki badań. Proszę o interpretację wyników.
    TSH 0,006
    FT3 8,54
    FT4 31,03
    Przyjmuję raz dziennie Thyrozol 5 mg

  • #4261

    Profile photo of Jagoda86
    Jagoda86

    Członek

    Bardzo proszę o pomoc. Mam 28 lat, 166 cm wzrostu i przeciętną wagę. Odebrałam wyniki badań, które zrobiłam na własną rękę, ponieważ obserwuję u siebie objawy chorób tarczycy: okropnie pocą mi się dłonie i stopy, pomimo małej potliwości na całym ciele i stosowania różnych preparatów na nadmierną potliwość, mam bardzo duży problem z wypadającymi włosami (nie tylko przy myciu i czesaniu, ale wypadają też same z siebie). To te główne problemy, oprócz tego mam wahania nastrojów, ogólne osłabienie, ospałość, ciężko zgubić mi nadmierne kilogramy. Od dwóch lat zmagam się z czerwonym dermografizmem. Miesiączkuję regularnie.

    Wyniki moich badań to:
    TSH = 1,600 (norma 0,270-4,200)
    Anty-TPO = 6,90 (norma <34)
    Anty-TG = 13,29 (norma <115)
    FT3 = 4,51 (norma 3,10-6,80)
    FT4 = 16,73 (norma 12,00-22,00)

    Czy pomimo wyników, które mieszczą się w normie powinnam zgłosić się do endokrynologa, czy szukać innej drogi rozprawienia się z moimi dolegliwościami?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

  • #4281

    Profile photo of tarczyca.info
    tarczyca.info

    Klucznik

    Pytanie:
    Witam.
    Dzisiaj odebrałam wyniki badań. Proszę o interpretację wyników.
    TSH 0,006
    FT3 8,54
    FT4 31,03
    Przyjmuję raz dziennie Thyrozol 5 mg

    Odpowiedź:
    Nie ma podanych norm dla hormonów tarczycy, ale niezależnie czy jest to w pmol czy ng stężenia wolnych hormonów są za wysokie. Czyli ma Pani nadczynność tarczycy, która jest leczona tyreostatykiem. I tyle można powiedzieć z podanych informacji. Wymaga Pani ustalenia dalszego postępowania, ale do tego potrzebny jest szereg informacji, rozmowa, zbadanie, ustalenie rozpoznania: choroba Gravesa? wole guzkowe toksyczne? inna przyczyna nadczyności?

    nadczynność tarczycy

  • #4283

    Profile photo of tarczyca.info
    tarczyca.info

    Klucznik

    Pytanie:
    Bardzo proszę o pomoc. Mam 28 lat, 166 cm wzrostu i przeciętną wagę. Odebrałam wyniki badań, które zrobiłam na własną rękę, ponieważ obserwuję u siebie objawy chorób tarczycy: okropnie pocą mi się dłonie i stopy, pomimo małej potliwości na całym ciele i stosowania różnych preparatów na nadmierną potliwość, mam bardzo duży problem z wypadającymi włosami (nie tylko przy myciu i czesaniu, ale wypadają też same z siebie). To te główne problemy, oprócz tego mam wahania nastrojów, ogólne osłabienie, ospałość, ciężko zgubić mi nadmierne kilogramy. Od dwóch lat zmagam się z czerwonym dermografizmem. Miesiączkuję regularnie.

    Wyniki moich badań to:
    TSH = 1,600 (norma 0,270-4,200)
    Anty-TPO = 6,90 (norma <34)
    Anty-TG = 13,29 (norma <115)
    FT3 = 4,51 (norma 3,10-6,80)
    FT4 = 16,73 (norma 12,00-22,00)

    Czy pomimo wyników, które mieszczą się w normie powinnam zgłosić się do endokrynologa, czy szukać innej drogi rozprawienia się z moimi dolegliwościami?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    Odpowiedź:
    Podane wyniki wskazują na brak zaburzeń czynności tarczycy. Tak więc nie tutaj należy szukać przyczyny Pani dolegliwości. Oczywiście konsultacja endokrynologiczna może wnieść dodatkowe informacje. Endokrynolog nie zajmuje się wyłącznie tarczycą.

  • #5374

    Profile photo of Kamila1234
    Kamila1234

    Uzytkownik

    dzień dobry,
    mam 40 lat. w styczniu badanie TSH wykazało wynik 5,63. 5.01 dostałam Eutyrox 25 i skierowano mnie na USG, które wykazało guzek. Biopsja nie wykazała niczego złego. dziś odebrałam wynik ponownego badania TSH – 2,91. dodatkowo:
    FT4 – 18,23 pmol/l [9-20 pmol/l], ATPO – 15 U/ml [<26 U/ml] i ATG 52,8 IU/ml. co to oznacza?
    Mam też córkę (13 lat). jej TSH to 5,60 w styczniu, 5,37 dziś. dodatkowo:
    FT4 – 18,47 pmol/l [9-20 pmol/l], ATPO – 11 U/ml [<26 U/ml] i ATG <10 IU/ml. co to oznacza?
    córka miała już w 2016 roku TSH na tym poziomie, USG nic nie wykazało, później TSH spadło poniżej 3. samoistnie.
    poproszę o komentarz bo wizyty u endo latem:-(
    dziękuję i serdecznie pozdrawiam
    Kamila

  • #5378

    Profile photo of Marcin
    whatis

    Uzytkownik

    Mam następujący problem, co prawda leczę się od ok 5 lat na nerwicę lękową biorę leki i jestem po psychoterapii, wiec wszelkie somatyczne objawy powinny ustapic natomiast objawy jakie mam to.

    – sucha skóra łuszcząca się na brwiach , łokciach, palcach, przy nosie
    – ciągłe uczucie gorąca
    – nadmierna potliwość
    – szybkie męczenie
    – tachykardia
    – teraz doszła temp 35,5
    – senność
    -przytyłem z 55 kg gdzie zawsze byłe, szczupły na 75 kg
    – chrypka
    Miałem wiele badań, na wiele chorób z racji na nerwicę i czytanie o chorobach natomiast u mnie w rodzinie matka, ojciec i babka chorują na tarczycę

    Moje wyniki to:
    WIEK : 27 LAT
    PŁEĆ: MĘŻCZYZNA
    USG norma bez ognisk itp.

    Wolna trijodotyronina (FT3) 6,77 pmol/l 3,10 — 6,80
    Wolna tyroksyna (FT4) (O69) 15,33 pmol/l 12,00 — 22,00
    Tyreotropina (TSH) 0,735 μIU/mL 0,270 — 4,200

    Czy moje wyniki sugeruja jakas chorobe tarczycy? w przeciwcialach atg i atpo nic nie wyszlo
    Byłem juz u jednej Pani endokrynolog ktora mi wmowila guzek na tarczycy, a robilem potem w 2 innych miejcach usg i tarczyca w normie byla na zdjeciach.

  • #5380

    Profile photo of WeronikaKa88
    WeronikaKopaczewska

    Uzytkownik

    Witam mam 29 lat i proszę o wstępna interpretację wyników
    Tsh 3.14 ulU/ ml
    Ft3 3.24 pg/ml
    Ft4 -II 0.956 ng/dl
    AntyTpo 15.68 IU/ml
    AntyTg <10 IU/ml

    Dodatkowo muszę wykonać prolaktynę, ponieważ ginekolog zauważył jakieś nieprawidłowości z jajnikami.

    Pozdrawiam Weronika

  • #5381

    Profile photo of Estera
    Estera

    Uzytkownik

    Witam.Mam dwadzieścia siedem lat i od jakiegoś czasu zaczęłam źle się czuć.ciagle chce mi się spać, Jestem zmęczona wszystko mnie boli budzę się rano zmęczona.Bylam u ginekologa w styczniu i rozmawiałam z nią o tym dlatego, że od sierpnia zeszłego roku przestałam brać antykoncepcje.Ginekolog kazała zbadać tarczycę.Lekarz rodzinny najpierw kazał zrobić podstawowe badania i TSH wyszło mi 2,804 przy normie 0,350 -4,940 stwierdził że go to niepokoi i zrobil mi USG tarczycy gdzie stwierdził że mam za bardzo ukrwioną tarczyce kazał zrobić AntyTpo i Antytg które wyszły mi bardzo wysokie.Mianowicie antyTPO 102,84 przy normie 5,61 natomiast antyTG 175,30 przy normie 4,11.Do lekarza pójdę dopiero po niedzieli do tego czasu oszaleję.Prosze powiedźcie czy mam się bardzo bać? Czy to coś poważnego? Z góry dziękuję za odpowiedź

  • #5383

    Profile photo of Naszezdrowie
    Naszezdrowie

    Uzytkownik

    Witam proszę o pomoc w interpretacji, tsh 2,54 (0,27-4,2), ft4 26,35 (12-22), ft3 5,54 (3,9-6,7), czy powinnam iść do endokrynologa? Dziękuję za odpowiedź

  • #5385

    Profile photo of Sylwia23
    sylwia23

    Uzytkownik

    Witam, Treść rozpoznania po usg tarczycy: Pp tarczycy prawie w całości zajęty przez guz 42x22x25mm, hypoechogenny o nierównym obrysie, polimorficzny z ogniskami hiper do 7mm w obrębie których są mikrozwapnienia. Hiperwaskularny. LP jednorodny. Szyja bez zmian węzłowych. Wstępnie zostałam zakwalifikowana do leczenia operacyjnego. Czy rozpoznanie może świadczyć o nowotworze i czy operacja będzie zabiegiem koniecznym czy wystarcza same lekarstwa?

  • #5386

    Profile photo of mamausza
    mamausza

    Uzytkownik

    Proszę o interpretację wyników badań
    tsh – 1,72
    ft3 – 2,9
    ft4 – 1,05
    a-TPO – 17
    a-TG – 13
    czy powinnam iść do endokrynologa? Dziękuję za odpowiedź

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Profile photo of jan33jan33:

    osoba w wieku 81lat kobieta wyniki TSH -3.430 FT3 -3.59 FT4 -1.11 CZY TE W...

  • Profile photo of EunikaEunika:

    Witam. Mam pytanie odnośnie wczorajszej wizyty u endokrynologa. Mój wynik to 2...

  • Profile photo of kingakinga2:

    Ja zorientowałam się, że coś złego się ze mną dzieje po tym, jak zaczęł...

  • Profile photo of Marzenamajena:

    Witam, i proszę o poradę... wykryto u mnie zminę w tarczycy która swym wygl...

  • Profile photo of gosiaaisa.g:

    Po co się tu wszyscy wymóżdżają skoro i tak nikt nie odpowiada na pytania,...

  • Profile photo of DZASTA86DZASTA86:

    Proszę o pomoc: moja historia z niedoczynnością wygląda tak: 18.09.2014 ...

  • Profile photo of DZASTA86DZASTA86:

    Proszę o pomoc: moja historia z niedoczynnością wygląda tak: 18.09.2014 ...

  • Profile photo of MarlenaSliwinskaMarlenaSliwinska:

    Dzień dobry, bardzo prosze o pomoc w interpretacji wynikow. TSH 1,84 (0,35-4,...

  • Profile photo of MonikaMonika1984:

    10,54 to anty-tpo, przepraszam źle wpisałam...

  • Profile photo of MonikaMonika1984:

    Witam. Poproszę o interpretację moich wyników: tsh 2,22 (norma 0,55-4), ft4 0...

  • Profile photo of Iwonaiwona25:

    Dodam.ze mam 25 lat...

  • Profile photo of Iwonaiwona25:

    Witam prosze o.irpretacje wynikow badan TSH 4.22norma 0.270-4.20 fT4 16.54....