po operacji tarczycy

Strona Główna Forums Diagnostyka tarczycy po operacji tarczycy

Ten temat zawiera 1 odpowiedź, ma 2 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez Profile photo of tarczyca.info tarczyca.info, 5 lata, 5 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #2117

    Profile photo of agnieszka
    agnieszka

    Członek

    Trzy tygodnie miałam operację tarczycy. Usunięto cały lewy płat wraz z cieśnią i dolnym biegunem prawego płata. Przed operacją tarczyca nie była powiększona a poziom hormonów w normie (hor. tyreotropowy 1,920, wolna tyroksyna 1,15, wolna trójjodotyronina 3,03). Aktualnie przyjmuję Eythyrox 50mg, ale przez pierwsze 3 dni przyjmowałam dawkę mniejszą 25mg. Zaobserwowałam jednak pewne niepokojące objawy w tym głównie obfite wypadanie włosów, problemy ze spaniem, drętwienie dłoni. Przez te 3 tygodnie przytyłam 3kg, co przy mojej obecnej wadze tj 63,5kg (175cm wzrostu) na razie tak bardzo mnie nie martwi, ale zastanawiam się czy może to być spowodowane przyjmowanym hormonem. Zastanawiam się też czy te objawy nie są spowodowane niedoborem wapnia lub żelaza i czy mogłabym zastosować jakiś suplement diety? Czy ewentualnie suplementy diety z wapniem i żelazem mogą mieć wpływ na przyswajanie Euthyroxu? Na badanie poziomu tsh i wizytę u endokrynologa wybieram się na początku stycznia (ok 6 tyg od operacji). Czy wtedy będzie można już stwierdzić czy dawka Euthyroxu jest prawidłowa? Z góry dziękuję za pomoc.

  • #2118

    Profile photo of tarczyca.info
    tarczyca.info

    Klucznik

    Wskazane jest wykonanie kontrolnych badań pooperacyjnych celem oceny czy dawka lewotyroksyny jest prawidłowa (może byc za mała), czy nie ma niedoborów wapnia (pooperacyjne uszkodzenie przytarczyc). Ewentualne dodatkowe badania też można wykonać przy tej okacji. Propozycja badań: 6 tygodni po ostatniej zmianie dawkowania tyroksyny ocena stężenie TSH. Przy okazji warto wykonać badanie stężenie wapnia i fosforanów + Mg, morfologia
    .

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Profile photo of AldonaAldonakok:

    Witam . Mam wszystkie objawy ,które są podane przy chorej tarczycy: wzrost m...

  • Profile photo of AldonaAldonakok:

    Dodam jeszcze, że ogólne badania morfologii i OB są w normie...

  • Profile photo of AldonaAldonakok:

    Mam wszystkie objawy ,które podane powyżej:wzrost masy ciała, zmęczenie, sen...

  • Profile photo of jan33jan33:

    osoba w wieku 81lat kobieta wyniki TSH -3.430 FT3 -3.59 FT4 -1.11 CZY TE W...

  • Profile photo of EunikaEunika:

    Witam. Mam pytanie odnośnie wczorajszej wizyty u endokrynologa. Mój wynik to 2...

  • Profile photo of kingakinga2:

    Ja zorientowałam się, że coś złego się ze mną dzieje po tym, jak zaczęł...

  • Profile photo of Marzenamajena:

    Witam, i proszę o poradę... wykryto u mnie zminę w tarczycy która swym wygl...

  • Profile photo of gosiaaisa.g:

    Po co się tu wszyscy wymóżdżają skoro i tak nikt nie odpowiada na pytania,...

  • Profile photo of DZASTA86DZASTA86:

    Proszę o pomoc: moja historia z niedoczynnością wygląda tak: 18.09.2014 ...

  • Profile photo of DZASTA86DZASTA86:

    Proszę o pomoc: moja historia z niedoczynnością wygląda tak: 18.09.2014 ...

  • Profile photo of MarlenaSliwinskaMarlenaSliwinska:

    Dzień dobry, bardzo prosze o pomoc w interpretacji wynikow. TSH 1,84 (0,35-4,...

  • Profile photo of MonikaMonika1984:

    10,54 to anty-tpo, przepraszam źle wpisałam...