Niedoczynność z objawami nadczynności ?

Strona Główna Forums Niedoczynność tarczycy Niedoczynność z objawami nadczynności ?

Ten temat zawiera 12 odpowiedzi, ma 2 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez Profile photo of danteforum danteforum, 2 lata, 9 miesiące temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #2738

    Profile photo of danteforum
    danteforum

    Członek

    Witam.
    Mam 24 lata jestem wysoki i szczupły. Od zawsze miałem problemy z przytyciem. Czego bym nie zjadł i nie ważne w jakich ilościach (nawet sporo ponad zapotrzebowanie kaloryczne) nie mogłem przytyć. Od kiedy pamiętam nęka mnie nadmierna potliwość, jeszcze większa w stresowych sytuacjach. Męczące są także napady gorąca z wnętrza ciała. Temperatura ciała jest niezmienna za to ja leżąc na łóżku w sekundę mogę z normalnego stanu przejść w stan w którym czuję jakby ktoś rozpalił we mnie ognisko, a ogień jakby wychodził każdą częścią ciała…
    Nie będę dodawał reszty objaw nadczynności tarczycy bo mam ich większość. Objawy są, więc można śmiało powiedzieć, że cierpię na nadczynność tarczycy.
    Niestety. Kilka dni temu zrobiłem baranie krwi. Wynik TSH 3 to 7,58 mIU/I przy normie 0,27 – 4,20.
    Wynik wskazuje na to, że mam niedoczynność tarczycy, ale nie posiadam żadnych objaw niedoczynności.
    Jedyne co znalazłem w internecie to (uczucie zmęczenia, osłabienie, senność, trudności w koncentracji, zaburzenia pamięci, stany depresyjne), ale z tego co mi się wydaje to nadczynność przemawia u mnie stanowczo…
    W tygodniu udam się do swojego lekarza i z pewnością później do endokrynologa, ale sam fakt nie daje mi spać…
    Co to może być? O co chodzi z taki zagmatwaniem… Inne objawy niż choroba ?
    Bardzo proszę o odpowiedź i z góry dziękuję !
    Pozdrawiam.

  • #2741

    Profile photo of tarczyca.info
    tarczyca.info

    Klucznik

    Pojawianie się potliwości głównie w sytuacjach stresowych nie jest typowe dla nadczynności tarczycy. Jeśli potliwość występuje to w nadczynności ma charakter stały, ustępujacy dopiero na skutek leczenia. Wynik TSH faktycznie nie pasuje do podanych dolegliwości. Tak więc dolegliwości najprawdopodobniej nie mają zwiazku z tarczycą a przy okazji diagnostyki wykryto podwyższone stężenie TSH. Proponuję wykonać pełną kontrole hormonalną: TSH, FT4, FT3 i w zależności od wyników ustalić dalsze postepowanie. Jeśli wyniki będą wskazywać na rozwijającą sie niedoczynność tarczycy trzeba bedzie wykonać dodatkową diagnostyke uzupełniającą (przeciwciała, usg) i rozważyć leczenie. Ale to po kontroli hormonalnej. Nie mozna jednoznacznie wykluczyć wtórnej nadczynności tarczycy, ale to bardzo rzadko występująca sytuacja, poza tym wyniki badań hormonalnych jednoznacznie odpowiedzą na te pytania.

  • #2747

    Profile photo of danteforum
    danteforum

    Członek

    Niestety ale w moim rodzinnym mieście Sieradzu jest tylko jeden Endokrynolog na NFZ, a zapisów na ten rok już nie ma…
    Tragedia jakaś. Pozostaje mi szukać w innym mieście lub iść prywatnie, ale przy prywatnej wizycie prawdopodobnie nie wypłacę się do końca życia, jak mi przyjdzie robić więcej badań (np. Tomografię itp.)…

  • #2750

    Profile photo of tarczyca.info
    tarczyca.info

    Klucznik

    nikt nie pisał o tomografii.

  • #2751

    Profile photo of danteforum
    danteforum

    Członek

    No tak, ale jeśli okaże się, że poza badaniami TSH, FT4, FT3 potrzebne są kolejne badania ?
    Uważa Pan, że na pierwszą wizytę można spokojnie umówić się prywatnie ?

    Mam jeszcze takie pytanie czy uczucie podwyższonej temperatury może mieć związek z tarczycą ?
    Od ok 2 tygodni pod wieczór/w nocy czuję jak bym miał gorączek (gdy wdycham powietrze czuję ciepło, gdy zamykam oczy czuję ciepło pod powiekami itp.), ale temperaturę mam prawidłową…

  • #2753

    Profile photo of tarczyca.info
    tarczyca.info

    Klucznik

    Proponuję wykonać pełną kontrole hormonalną: TSH, FT4, FT3 i w zależności od wyników ustalić dalsze postepowanie.

  • #2754

    Profile photo of danteforum
    danteforum

    Członek

    Dziękuję bardzo za podpowiedź.
    Mam jeszcze takie pytanie, czy TSH, FT4, FT3 może zlecić lekarz rodzinny i czy można je robić w każdej przychodni, czy może po skierowanie na w/w badanie muszę udać się specjalnie do endokrynologa ?

  • #2755

    Profile photo of tarczyca.info
    tarczyca.info

    Klucznik

    za darmo: od endokrynologa na nfz TSH, FT4, FT3; od rodzinnego: TSH.

  • #2756

    Profile photo of danteforum
    danteforum

    Członek

    Dziękuję za odpowiedź. Jutro rano idę zrobić THS, FT4, FT3. Skierowanie dał mi lekarz rodzinny. Dopłacę za FT4 i FT3.

  • #2797

    Profile photo of danteforum
    danteforum

    Członek

    Odebrałem dziś wyniki.
    07-01 Moje TSH wynosiło 7.58 (0,27-4,20)
    17-01 Moje THS wynosiło 5,75 (0,27-4,20) FT3 – 3,35 (2,57-4,43) FT4 – 1,72 (0,93-1,70)

    Mógłby Pan odnieść się jakoś do tych wyników ? Dlaczego w ciągu 10 dni THS spadło o „2 oczka”…

  • #2867

    Profile photo of danteforum
    danteforum

    Członek

    Czy mógłby ktoś napisać cokolwiek odnośnie w/w wyników ???

  • #2871

    Profile photo of tarczyca.info
    tarczyca.info

    Klucznik

    Wyniki badań (o ile nie ma błędu laboratoryjnego) sugerują możliwość wtórnej nadczynności tarczycy lub oporności receptorowej. To o czym wspominałem na początku. Konieczna jest ocena endokrynologa (badanie, w tym badanie tarczycy) z rozważeniem diagnostyki w ramach hospitalizacji.

  • #2894

    Profile photo of danteforum
    danteforum

    Członek

    Byłem dziś u endokrynologa i powiedział mi, że mam minimalną podkliniczna niedoczynność tarczycy której się nie leczy.
    Dał mi jedynie skierowanie na badanie TSH, FT4 i anty TPO za pół roku by sprawdzić czy się nie pogarsza i tyle…
    Powiedział, że objawy które mam nie są spowodowane problemami z tarczycą i nie powinienem się martwić…
    Czyli tak na prawdę nic nie wiem…

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Profile photo of chryseis777chryseis777:

    Witam jestem w ciazy blizniaczej w 25 tyg moje wyniki z prrzed ciazy tsh 6 zbite...

  • Profile photo of hanit11hanit11:

    Witam. Mam problem, zaczęła mnie bardzo swędzieć skóra, wypadają mi włosy...

  • Profile photo of anna102030anna102030:

    Czy jest to niedoczynnosc? I czy wobec tego powinnam przyjmowac euthyrox?...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Tak, wobec planowanej ciąży niezbędny kontakt z endokrynologiem....

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Wyniki są bardzo niejednoznaczne i wymagają diagnostyki uzupełniającej w kie...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Brak danych na autoimmunizacyjne zapalenie tarczycy, jednak warto uzupełnić in...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Warto rozszerzyć diagnostykę. Tym bardziej z uwagi na obciążenia rodzinne. Z...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Wynik wskazują na autoimmunizacyjne zapalenie tarczycy. Być może rozwijająca...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Jeśli badanie jest wykonane prawidłowo to trudno znaleźć związek...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Zalecona jest jednak konsultacja endokrynologiczna. To nie jest takie proste, po...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Tak, kontakt z lekarzem jest niezbędny. TSH w ciąży najlepiej jeśli wynosi ...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Przydałyby się dodatkowe informacje. Zapraszamy do serwisu www.PytamDoktora.pl...