niedoczynnośc tarczycy- usg

Strona Główna Forums Niedoczynność tarczycy niedoczynnośc tarczycy- usg

Otagowane: 

Ten temat zawiera 0 odpowiedzi, ma 1 głos, i został ostatnio zaktualizowany przez Profile photo of justyna1990 justyna1990, 5 lata, 1 miesiąc temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #2183

    Profile photo of justyna1990
    justyna1990

    Członek

    Witam! Jakiś miesiąc temu zrobiłam badanie TSH, wynik wykazał niedoczynność tarczycy (niedużą ale zawsze) tsh- 4,32 (norma 4,00).
    Badanie wykonałam ze względu na to, że od dłuższego czasu czułam się jakoś „nieswojo”. Ciągle byłam senna, zmęczona mimo niewielkiego wysiłku, miałam suche,łamliwe włosy, które zaczęły bardzo wypadać, łamliwe paznokcie, sucha skore mimo ciągłego nawilżania, zimne dłonie,stopy, ogolne uczucie zimna, zaparcia i skoki wagi…
    Lekarz rodzinny trochę zbagatelizował moje objawy, jednak dostałam skierowanie na to badanie.
    Parę dni temu byłam na wizycie u endokrynologa, który zlecił mi usg tarczycy. Zaniepokoił mnie on ale do wizyty jeszcze 2 miesiące a sama boję się go interpretować. Oto on:
    Gruczoł tarczycowy mały o jednorodnie nieco obniżonej echogeniczności miąższu. Płat prawy o szer. ok. 8 mm, gr. ok. 6 mm i dł 34mm. Płat lewy o szer. 10 mm, gr. 8 mm i dl. 32mm. Cieśń o grubości 2mm. Całkowita objętośc tarczycy wynosi okolo 2ml (norma ponizej 20 ml). Tchawica polozona centralnie, nieprzewezona. Powiekszonych wezlow chlonnych i przytarczyc nie zauwazono.
    Wynik USG:
    Immunothyreopathia (zanikowe zapalenie tarczycy)

    Obecnie czekam na wyniki anty TPO i TG.
    Z gory dziekuje za pomoc.

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Profile photo of AldonaAldonakok:

    Witam . Mam wszystkie objawy ,które są podane przy chorej tarczycy: wzrost m...

  • Profile photo of AldonaAldonakok:

    Dodam jeszcze, że ogólne badania morfologii i OB są w normie...

  • Profile photo of AldonaAldonakok:

    Mam wszystkie objawy ,które podane powyżej:wzrost masy ciała, zmęczenie, sen...

  • Profile photo of jan33jan33:

    osoba w wieku 81lat kobieta wyniki TSH -3.430 FT3 -3.59 FT4 -1.11 CZY TE W...

  • Profile photo of EunikaEunika:

    Witam. Mam pytanie odnośnie wczorajszej wizyty u endokrynologa. Mój wynik to 2...

  • Profile photo of kingakinga2:

    Ja zorientowałam się, że coś złego się ze mną dzieje po tym, jak zaczęł...

  • Profile photo of Marzenamajena:

    Witam, i proszę o poradę... wykryto u mnie zminę w tarczycy która swym wygl...

  • Profile photo of gosiaaisa.g:

    Po co się tu wszyscy wymóżdżają skoro i tak nikt nie odpowiada na pytania,...

  • Profile photo of DZASTA86DZASTA86:

    Proszę o pomoc: moja historia z niedoczynnością wygląda tak: 18.09.2014 ...

  • Profile photo of DZASTA86DZASTA86:

    Proszę o pomoc: moja historia z niedoczynnością wygląda tak: 18.09.2014 ...

  • Profile photo of MarlenaSliwinskaMarlenaSliwinska:

    Dzień dobry, bardzo prosze o pomoc w interpretacji wynikow. TSH 1,84 (0,35-4,...

  • Profile photo of MonikaMonika1984:

    10,54 to anty-tpo, przepraszam źle wpisałam...