Niedoczynność tarczycy u dziecka?

Strona Główna Forums Niedoczynność tarczycy Niedoczynność tarczycy u dziecka?

Ten temat zawiera 2 odpowiedzi, ma 2 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez Profile photo of hashimotka hashimotka, 3 lata temu.

Przeglądasz 3 wpisy – od 1 do 3 (z 3)

  • Autor

    Wpisy

  • #2034

    Profile photo of hashimotka
    hashimotka

    Uzytkownik

    Witam. Mam problem. Sama choruję na niedoczynność tarczycy i hashimoto co zostało wykryte kilka miesięcy po porodzie. Mój endokrynolog twierdzi, że Hashimoto musiałam już mieć w ciąży a kiedy pojawiła się tak naprawdę niedoczynność to nie wiadomo. Ale ważne, że zostało odkryte i się leczę. Natomiast teraz lekarka skierowała mojego synka na badanie TSH. Mój synek ma 18 miesięcy i TSH wyszło mu 4,040 UlU/ml (0,27-4,200).
    I teraz mam pytanie czy normy dla dzieci się różnią od norm dla dorosłych (bo na badaniu widzę, że podano normy dla dorosłych). czy są takie same? Jeżeli są takie same to czy martwić się tym, że jego TSH jest w górnej granicy normy? Moja endokrynolog dorosłych leczy już kiedy ich poziom tsh wynosi 3,5. Więc jak to jest z dziećmi? czy powinnam się martwić? Za jakis czas idziemy badać ponownie, tym razem wraz z ft3, ft4 i aTPO ale nie wiem czy on ma niedoczynność czy nie? Czy moja nieleczona choroba w ciąży mogła spowodować u niego tę chorobę?

    #2036

    Profile photo of tarczyca.info
    tarczyca.info

    Uzytkownik

    Generealnie górna ganica normy TSH u dzieci jest wyższa niż u osób dorosłych. Wkrótce po porodzie TSH może być podwyższone nawet do stężenia 19 mU/L (wg niektórych źródeł do 34). W późniejszym okresie górna granica normy ulega obniżeniu jednak nadal przekracza górną granicę normy u osoby dorosłej. W zależności od źródła w okolicach 18 miesiąca życia może ona sięgać między 6 a 7 mU/L. Z uwagi występowanie autoimmunologicznej choroby tarczycy u Pani warto jednak monitorować stężenie TSH, a w trakcie kolejnego badania wykonać dodatkowo oznacznie stężenia FT4 i przeciwciał ATPO.

    #2043

    Profile photo of hashimotka
    hashimotka

    Uzytkownik

    Bardzo dziękuję za odpowiedź. Powtórzyliśmy badania (tym razem pobrano z żyły obwodowej a nie z pięty jak przy poprzednim badaniu) i wyniki wyszły takie:
    TSH – 3,47
    ft4 – 16,72
    antyTPO – 8,01

    Więc póki co jestem spokojna ale tak jak Pan/i pisze będziemy co jakiś czas powtarzać badania żeby nic nam nie umknęło.

    Dziękuję i pozdrawiam.

Przeglądasz 3 wpisy – od 1 do 3 (z 3)

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Profile photo of AnaAnnaBP:

    Tsh 3 generacji 4,013 , przepraszam za nieścisłość i dziękuje za odpowiedz...

  • Profile photo of _monamona:

    anty TPO wyszło 0,41 (norma 0-5,61). Wszystkie wartości mieszczą się w norma...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Tak, wskazana jest konsultacja endokrynologiczna. Może warto zabrać ze sobą p...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    TSH 4? Proszę wykonać przeciwciała (ATPO i ATG) i usg tarczycy oraz powtórzy...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    TSH jest w normie. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości warto wykonać równo...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Warto wykonać przeciwciała ATPO i ATG i powtórzyć TSH miesiąc po ostatnim o...

  • Profile photo of _monamona:

    Witam, w związku z tym, że staram się o dziecko wykonałam sobie badania krwi...

  • Profile photo of AnaAnnaBP:

    Witam , proszę ocenić moje wyniki tarczycy: FT4 43.64% [ wynik 1.28, norm...

  • Profile photo of wuu99wuu99:

    witajcie proszę o porade i pomoc.tsh 0.89 niby w normie ale ginekolog stwierdz...

  • Profile photo of Patykpatrycjja:

    Witam! trafiłam tutaj przez przypadek po tym jak zostałam zbyta przez swoją l...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Jeśli są wskazania do leczenia pochodnymi doksycykliny to należy w/w leczenie...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Nie można się zgodzić z opinią, że z tarczycą jest wszystko w porządku. Z...