jaka dieta?

Strona Główna Forums Dieta jaka dieta?

Ten temat zawiera 2 odpowiedzi, ma 3 głosy, i został ostatnio zaktualizowany przez Profile photo of Agness AgnieszkaLesz, 3 tygodnie, 5 dni temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #1813

    Profile photo of paulina
    paulina

    Członek

    Witam,
    Mam 34 lata i choruje na niedoczynność tarczycy. Niestety z tego powodu przytyłam i nie wiem jak ustalić dietę, która pomogłaby mi w zrzuceniu wagi. W tej chwili mam 168 cm wzrostu i ważę 83 kg. Nie mam możliwości skontaktowania się z dietetykiem. Chciałabym się dowiedzieć jak się odżywiać aby schudnąć. W tej chwili jem wszystko co jest w domu, nie trzymam żadnej diety, jedynie ograniczam ilości spożywanych posiłków, mniejsze porcje itd. Bardzo proszę o porady, jakie produkty powinnam uwzględnić w diecie, jak komponować posiłki, czego unikać?

  • #1814

    Witam serdecznie,

    Na podstawie podanych pomiarów (wysokość i masa ciała), niestety muszę stwierdzić, że ma Pani znaczną nadwagę i tylko krok dzieli Panią od otyłości. Powinna Pani zastosować się do poniższych wskazówek i wdrożyć w życie aktywność fizyczną, nie tylko aby zredukować masę ciała ale także by zapobiec rozwojowi kolejnych chorób.
    Podstawą wszystkich posiłków powinny być warzywa. Należy ograniczać jedynie spożycie takich warzyw jak: ziemniaki, bób, buraki czy kukurydza. Trzeba też pamiętać, aby produkty te były spożywane na surowo, krótko gotowane lub gotowane na parze. Wtedy dostarczają największej ilości cennych składników, takich jak witaminy, składniki mineralne, błonnik pokarmowy.
    W 2-3 posiłkach w ciągu dnia powinny znaleźć sie owoce, również spożywane w postaci surowej. Szczególnie zalecane są: czarne porzeczki, awokado, grejpfrut, jagody, truskawki, arbuz. Zaś rzadziej należy sięgać po banany, winogrona, czereśnie, śliwki czy gruszki.
    Kolejny bardzo ważny składnik diety to produkty zbożowe, które tak jak warzywa powinny znaleźć się w każdym naszym posiłku. Zalecane są wszystkie produkty ciemne, razowe, pełno- i gruboziarniste, np. kasza gryczana, jaglana, ryż brązowy, makaron razowy (al dente), pieczywo ciemne, żytnie, pełnoziarniste.
    Większość posiłków powinna zawierać mleko lub jego przetwory: jogurty, kefiry, maślanki, sery twarogowe. Powinny być to produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, np. mleko 1,5% tłuszczu, chude sery. Sery tzw. „żółte” ze względu na dużą zawartość tłuszczu powinny być spożywane jedynie sporadycznie.
    Mięso powinno się spożywać 2-3 razy w ciągu tygodnia. Należy wybierać mięso chude, np. drób, cielęcina. W pozostałe dni mięso zastępuje się rybami (najlepiej tłuste, morskie), jajami lub nasionami roślin strączkowych (fasola, groch, soja).
    Powinna Pani wypijać ok. 1,5-2 litrów płynów dziennie, najlepiej jeśli to będzie mineralna lub źródlana woda niegazowana.
    Ze słodyczy należy zrezygnować całkowicie ale można je zastąpić wieloma zdrowymi przekąskami, jak np. owoce, pestki słonecznika, orzechy.
    Oczywiście, śniadanie należy spożywać minimum 30-45min. po zażyciu leku aby nie zmniejszyć jego wchłaniania.
    Ponadto należy pamiętać o aktywności fizycznej, na którą powinna Pani poświecić ok. 150 minut w ciągu tygodnia.

    Więcej informacji na ten temat znajdzie Pani na portalu: http://www.tarczyca.info w zakładce „Dieta”. Szczególnie zachęcam do przeczytania artykułu: http://www.tarczyca.info/aktualnosci/niedoczynnosc-tarczycy-a-nadwaga-dieta/ :)

  • #5355

    Profile photo of Agness
    AgnieszkaLesz

    Uzytkownik

    Witam.
    Choruje na niedoczynność tarczycy,bardzo przytyłam.
    Mam 155cm i waże 83 kg.
    Jaką dietę powinnam zastosować żeby schudnąć.

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Profile photo of MarlenaSliwinskaMarlenaSliwinska:

    Dzień dobry, bardzo prosze o pomoc w interpretacji wynikow. TSH 1,84 (0,35-4,...

  • Profile photo of swinska tarczycaswunskatarczyca:

    Mam sprowadzany z tajlandii Thiroyd 1000 tabletek po 60mg, sprzedaje po 120zl + ...

  • Profile photo of MonikaMonika1984:

    10,54 to anty-tpo, przepraszam źle wpisałam...

  • Profile photo of MonikaMonika1984:

    Witam. Poproszę o interpretację moich wyników: tsh 2,22 (norma 0,55-4), ft4 0...

  • Profile photo of Iwonaiwona25:

    Dodam.ze mam 25 lat...

  • Profile photo of Iwonaiwona25:

    Witam prosze o.irpretacje wynikow badan TSH 4.22norma 0.270-4.20 fT4 16.54....

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Autoimmunizacyjne zapalenie tarczycy. Ale w eutyreozie. Zaburzenia tarczycy mog...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Dobry endokrynolog upora się z tym przygotowaniem w miesiąc. potrzebne będą ...

  • Profile photo of Agnieszkaagula94:

    Witam ,niedawno robiłam badania tarczycy przed planowaniem ciąży ,z wynikami ...

  • Profile photo of JacekSjackofalltrades:

    Witam, Mam prosbe o interpretacje wyników - czy jest się czym martwić. Je...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Zdecydowanie jak na 20 lat TSH jest relatywnie wysokie. Wymaga to badania ATG, U...

  • Profile photo of kasia9799kasia9799:

    Witam. Mam 20 lat i od dłuższego czasu zauważyłam u siebie objawy, które mo...