Czy to Hashimoto?

Strona Główna Forums Choroba Hashimoto Czy to Hashimoto?

Ten temat zawiera 6 odpowiedzi, ma 6 głosów, i został ostatnio zaktualizowany przez Profile photo of Natalia Natka, 1 miesiąc, 3 tygodnie temu.

  • Autor

    Wpisy

  • #3592

    Profile photo of Kasia
    Kasia8

    Członek

    Witam,
    Mam 41 lat. Podczas badań przyczyn niepłodności wykryto u mnie podwyższony poziom TSH (6,30) i niedoczynność tarczycy. Wykonałam badania dodatkowe:
    USG – echostruktura miąższu tarczycy w całości niejednorodna z pasmami zwłóknień oraz obniżoną echogenicznością, bez zmian ogniskowych, perfuzja miąższowa wyraźnie wzmożona, węzły chłonne szyi drobne, odczynowe dł do 8 mm – niepodejrzane. FT4 1,03; DHEA-S04 228,50; anty TPO 12,03; antyTG 1666;
    Dr wykonująca USG stwierdziła, że to Hashimoto.

    Proszę o interpretację wyników.

    Zaznaczam, że regularnie kontrolowałam poziom TSH w latach poprzednich i zawsze był w normie (ok 2)!
    Z jakiego powodu nagle ta niedoczynność i domniemane Hashimoto?
    Jedynym objawem z opisywanych jaki mam to częste uczucie zimna. Mam też tendencję do tycia, ale panuję nad wagą, ćwiczę codziennie i jestem na diecie bezmięsnej, unikam słodyczy i produktów wysokoprzetworzonych. Czy jest możliwe, że miałam Hashimoto już lata wcześniej, mimo że nie wychodziło w wyniku TSH? Czy przyczyną może być źle dobrana dieta lub podwyższony poziom stresu w tym roku?
    CO TERAZ? Jestem zapisana do endokrynologa, ale niestety muszę czekać na wizytę :(
    Jestem załamana, bo uważałam się za osobę zdrową, i tak też ogólnie się czuję.
    pozdrawiam,
    Kasia

  • #3602

    Profile photo of tarczyca.info
    tarczyca.info

    Klucznik

    http://www.tarczyca.info/jak-diagnozujemy-tarczyce/podwyzszone-stezenie-tsh/.

    Choroba Hashimoto

    Niedoczynność tarczycy w przebiegu choroby Hashimoto rozwija się stopniowo. Stopniowo zmniejsza się stężenie wolnych hormonów tarczycy, wzrasta stężenie TSH. Nie ma Pani na to wpływu i wprowadzenie diety nie wpłynęłoby na ten proces. Potwierdzeniem jest: wysokie stężenie ATG, obraz usg, wysokie stężenie TSH. Ostatecznym dowodem jest spadek stężenia FT4/FT3 poniżej normy.

  • #3912

    Profile photo of Grażyna
    graszka59

    Członek

    Witam mam 56 lat i proszę o interpretację wyników
    Tarczyca oba płaty hypogenne bez guzków
    wymiary:
    płat prawy 12,4×11,1×32 mm (2,28ml)
    płat lewy 12,15×12,×28,6xmm (2,30ml)
    cieść 3,5mm

    Dodam, że leczę się na niedoczynność od ponad pięciu lat. Tarczyca uległa zmniejszeniu o 7,51 ml. Obecnie biorę od ponad roku Euthyrox 88 mg. Wynik TSH 0,842 mlU/ml. W ostatnim roku nastąpił duży przyrost wagi. Czy to problem źle dopasowanej dawki ?

  • #3929

    Profile photo of tarczyca.info
    tarczyca.info

    Klucznik

    Pytanie
    Witam mam 56 lat i proszę o interpretację wyników
    Tarczyca oba płaty hypogenne bez guzków
    wymiary:
    płat prawy 12,4×11,1×32 mm (2,28ml)
    płat lewy 12,15×12,×28,6xmm (2,30ml)
    cieść 3,5mm

    Dodam, że leczę się na niedoczynność od ponad pięciu lat. Tarczyca uległa zmniejszeniu o 7,51 ml. Obecnie biorę od ponad roku Euthyrox 88 mg. Wynik TSH 0,842 mlU/ml. W ostatnim roku nastąpił duży przyrost wagi. Czy to problem źle dopasowanej dawki ?

    Odpowiedź
    Wynik TSH świadczy o prawidlowej dawce

  • #4900

    Profile photo of Agnieszka76
    Agnieszka76

    Uzytkownik

    Córka ma zdiagnozowaną Hashimoto.
    Poczatek gdy miała 9 lat – przez 2 lata eutyrox w najmniejszej dawce i uspokoiło się, zlaecono odstawienie.
    W wieku 14 lat rozregulowały sie były bardzo bardzo obfite i trwały do 3 tygodni (miesiączki które już miała od 12 roku życia i były wcześniej regularne).Opanowalismy to z pomocą ginekologa.
    Ale efekt anemia, żelazo 46, po przyjmowaniu żelaza doustnie miała 120 a teraz znowu spadło do 76.
    Po wizycie u endokrynolog wróciliśmy do euthyroxu przy TSH 6,67
    Ma teraz 15 lat – TSH po pół roku przyjmowania euthyroxu spadło do 4,21 na dzień dzisiejszy.
    Najbardziej niepokoi nas to że od kilku miesięcy ma słabośc mieśni głownie rąk, dłoni – ma słabą siłę w dłoniach, zdarza się jej coś zbić bo wypada z dłoni. Lewa jest zdecydowanie słabsza od prawej. CZasem ręce jej drżą i nogi też czasem .Gdy schodzi po schodach drżą jej nogi, problemy z zaśnieciem, zmęczenie, rano zdarza sie opuchnięcie twarzy ( kontrola alergologiczna była – testy ok teraz będzie w szpitalu na alergollogii ). Miała też przykurcz ścięgna kciuka który mijał i pojawiał się – ortopeda wykluczył problemy ze ścięgnami.
    MOJE PYTANIE STRASZNIE MNIE TO NIEPOKOI bo zaraz myślę o SM. Czy ta słabość mięśni, słaby ścisk może być od hashimoto albo z niedoborów wit D3 ( ja mam stwierdzony niedobór znaczny 18 jednostek przy min.wymaganym 30 )
    Czy rano opuchnięta nalana twarz może być od hashimoto?
    Czy ktoś miał taką słabość mięśni ?

  • #5301

    Profile photo of Adelajda
    kicia231190

    Uzytkownik

    Witam.
    Od pewnego czasu mam kilka uciążliwych objawów,które jak się okazało mogą mieć związek z tarczycą. Otóż ciągle jestem zmęczona,rozkojarzona,na nic nie mam energii,mam problem z włosami i suchą skórą(włosy są suche,wypadają i łamią się),jestem opuchnięta,mam problem z zaparciami i okresem(jest długi i bardzo męczący) a także przybrałam na wadze mimo stosowania diety.
    Niedawno ktoś powiedział mi że to moga być problemy z tarczycą. Zrobiłam więc badania i TSH- 0,751 (norma 0,350-4,940) FT3 3,50 pg/ml (1,71-3,71 norma),FT4 1,02 ng/ml (0,70-1,48 norma),zrobiłam też usg tarczycy prawy płat:13x17x47 mm i lewy płat: 16x10x50 mm,cieśń o wym 4mm,co daje ok 9 ml objętości.Dziś dostałam wyniki anty TPO wyszło mi 30,33 IU/ml przy normie 0,00- 5,61. Proszę o pomoc.Czy powinnam dalej diagnozować problemy z tarczycą(czytałam że to może być problem z Hashimoto),czy tez to może jakaś inna przyczyna?

  • #5327

    Profile photo of Natalia
    Natka

    Uzytkownik

    Od wielu lat męczę się z różnymi dolegliwościami. Dopiero dwa miesiące temu pierwszy raz zawitałam do endokrynologa, oczywiście po wcześniejszym olewaniu mnie przez internistów.
    Ogólnie objawy mam takie:
    – bolą mnie stawy, czasami kości, trzeszczą mi kolana
    – bolą mnie plecy w odcinku lędźwiowym, czasami tak, że nie mogę chodzić
    – drętwieją mi dłonie, tracę czucie w nogach
    – przytyłam około 20 kg. Nie jestem w stanie zrzucić dodatkowych kilogramów pomimo intensywnych i forsownych ćwiczeń i diety. Moje ciało stało się rozlane, jakby z plasteliny, tłuszcz odkłada się w nietypowych jak do tej pory miejscach ( ręce, ramiona, kark, plecy)
    – przy niewielkim wysiłku dostaję zadyszki, mocno się pocę, serce mi kołacze
    – nie mogę poradzić sobie z wiecznym uczuciem senności i zmęczenia
    -jestem rozdrażniona, nerwowa, odczuwam irracjonalny lęk i niepokój
    -jest mi stale zimno, mam lodowate stopy i dłonie
    -wypadają mi włosy, mam przesuszoną skórę, przekrwione oczy i zaczerwienione powieki, kruche paznokcie
    -mam spory problem z jelitami; wzdęcia, biegunki naprzemiennie z zaparciami, miałam operowaną przetokę ( około odbytniczą)
    -mam wrażenie, że jestem otępiała, zapominam wyrazy, czasami nie potrafię się wysłowić, mam problemy z koncentracją i pamięcią. Trudno mi przeczytać książkę.

    TSH mam powyżej 3, f4 1,06 ( norma 0,93-1,30). USG pokazało, że struktura tarczycy jest gruboziarnista, hypoechogenna w całości. Wymiary płata prawego: 12,8 x 13,8 x 14,1 mm, płat lewy: 13,9 x 10,8 x 11,3 mm, cieśń -3,4 mm. Wg obliczeń cała moja tarczyca ma 2,09 mm.
    Antyciała wyszły w normie i na tej podstawie lekarka stwierdziła, że jestem zdrowa. Czytałam, że czasem antyciała się nie pokazują, albo jak tarczyca jest już zniszczona, to ich liczba maleje. Czy taka mała tarczyca o tym nie świadczy? Dr przepisała mi hormony, bo stwierdziła, że warto je brać, szczególnie jakbym zaszła w ciążę.
    Już nie wiem, co mam myśleć o tym wszystkim, jestem w totalnej rozsypce, nie rozumiem, co się ze mną dzieje. Czy ktoś może mi powiedzieć, czy taka mała tarczyca jest normalna i czy pomimo antyciał w normie, to może być Hashimoto?

Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Profile photo of MonikaMonika1984:

    10,54 to anty-tpo, przepraszam źle wpisałam...

  • Profile photo of MonikaMonika1984:

    Witam. Poproszę o interpretację moich wyników: tsh 2,22 (norma 0,55-4), ft4 0...

  • Profile photo of Iwonaiwona25:

    Dodam.ze mam 25 lat...

  • Profile photo of Iwonaiwona25:

    Witam prosze o.irpretacje wynikow badan TSH 4.22norma 0.270-4.20 fT4 16.54....

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Autoimmunizacyjne zapalenie tarczycy. Ale w eutyreozie. Zaburzenia tarczycy mog...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Dobry endokrynolog upora się z tym przygotowaniem w miesiąc. potrzebne będą ...

  • Profile photo of Agnieszkaagula94:

    Witam ,niedawno robiłam badania tarczycy przed planowaniem ciąży ,z wynikami ...

  • Profile photo of JacekSjackofalltrades:

    Witam, Mam prosbe o interpretacje wyników - czy jest się czym martwić. Je...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Zdecydowanie jak na 20 lat TSH jest relatywnie wysokie. Wymaga to badania ATG, U...

  • Profile photo of kasia9799kasia9799:

    Witam. Mam 20 lat i od dłuższego czasu zauważyłam u siebie objawy, które mo...

  • Profile photo of natalia23natalia23:

    Dzień dobry chciałam się zapytać o interpretacje wyniku tarczycy 0,487...

  • Profile photo of Olmaolma:

    Witam, od pewnego czasu staramy się z mężem o dziecko, niestety bezskutecznie...