Odpowiedz na: DIETA-przy Hashimoto

Strona Główna Forums Dieta DIETA-przy Hashimoto Odpowiedz na: DIETA-przy Hashimoto

#1835

Wyliczając współczynnik BMI można wstępnie ocenić Pani stan odżywienia. Wynik wskazuje na górną granicę normy, jednak wg tego co Pani napisała, widać, że zmierza on ku nadwadze. W celu zmniejszenia tego ryzyka oraz poprawy samopoczucia należy wprowadzić w życie zasady zdrowego żywienia i zwiększyć aktywność fizyczną (większość dni w tygodniu) w celu niewielkiej redukcji masy ciała. W zakładce „Dieta” znajdzie Pani informacje odnośnie odpowieniego odżywiania.
Bardzo ważne jest uregulowanie czasu spożywania posiłków w ilości 4-5 w ciągu dnia, niewielkich objetościowo oraz rezygnacja ze spożywania przekąsek pomiędzy nimi.
Dużą rolę w Pani diecie powinna odgrywać żywność pochodzenia roślinnego tj. warzywa, owoce, gruboziarniste kasze, ciemne pieczywo, orzechy, oleje roślinne. Są one bogate m.in. w błonnik pokarmowy, ułatwiający chudnięcie. Ponadto dostarczają wielu makro- i mikroelementów oraz witamin, które są niezbędne dla prawidłowej kondycji włosów, paznokci, skóry i całego organizmu.
Żywność pochodzenia zwięrzęcego (mięso, ryby, jaja, produkty mleczne) jest również bardzo ważnym elementem diety, ale powinna być ona spożywana w mniejszych ilościach (zwłaszcza mięso) i zawsze należy wybierać chudsze (o mniejszej zawartości tłuszczu) odpowiedniki (wyjatek stanowią ryby, które powinny być tłuste, pochodzenia morskiego).
Należy wypijać ok. 1,5-2 litrów niskosodowej, mineralnej lub źródlanej wody dziennie. Natomiast rezygnujemy z dosładzanych napojów gazowanych czy soków.
Pozostałe, najważniejsze zasady znajdzie Pani pod powyższymi linkami.
Powodzenia:)

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Profile photo of AldonaAldonakok:

    Witam . Mam wszystkie objawy ,które są podane przy chorej tarczycy: wzrost m...

  • Profile photo of AldonaAldonakok:

    Dodam jeszcze, że ogólne badania morfologii i OB są w normie...

  • Profile photo of AldonaAldonakok:

    Mam wszystkie objawy ,które podane powyżej:wzrost masy ciała, zmęczenie, sen...

  • Profile photo of jan33jan33:

    osoba w wieku 81lat kobieta wyniki TSH -3.430 FT3 -3.59 FT4 -1.11 CZY TE W...

  • Profile photo of EunikaEunika:

    Witam. Mam pytanie odnośnie wczorajszej wizyty u endokrynologa. Mój wynik to 2...

  • Profile photo of kingakinga2:

    Ja zorientowałam się, że coś złego się ze mną dzieje po tym, jak zaczęł...

  • Profile photo of Marzenamajena:

    Witam, i proszę o poradę... wykryto u mnie zminę w tarczycy która swym wygl...

  • Profile photo of gosiaaisa.g:

    Po co się tu wszyscy wymóżdżają skoro i tak nikt nie odpowiada na pytania,...

  • Profile photo of DZASTA86DZASTA86:

    Proszę o pomoc: moja historia z niedoczynnością wygląda tak: 18.09.2014 ...

  • Profile photo of DZASTA86DZASTA86:

    Proszę o pomoc: moja historia z niedoczynnością wygląda tak: 18.09.2014 ...

  • Profile photo of MarlenaSliwinskaMarlenaSliwinska:

    Dzień dobry, bardzo prosze o pomoc w interpretacji wynikow. TSH 1,84 (0,35-4,...

  • Profile photo of MonikaMonika1984:

    10,54 to anty-tpo, przepraszam źle wpisałam...