Podwyższone TSH w ciąży.

Podwyższone TSH w ciąży występuje u 2-3% kobiet. Bardzo często stwierdzane jest przypadkowo, w trakcie rutynowej kontroli (badanie wykonała sama Pacjentka, zlecił lekarz rodzinny, ginekolog, dotychczas prowadzący endokrynolog). Postępowanie w przypadku jawnej niedoczynności tarczycy (podwyższone TSH, obniżone FT4) omówiono w oddzielnym dziale niedoczynność tarczycy w ciąży W przypadku jedynie podwyższonego TSH i prawidłowego FT4 występuje niewielki niedobór tyroksyny: stężenie FT4 jest jeszcze w normie. Jednak badania wskazują na możliwość wystąpienia pewnych powiklań ze strony matki i dziecka. Co należy zrobić gdy mamy do czynienia jedynie z podwyższone stężenie TSH przy prawidłowym wyniku FT4? Jakie jest prawidłowe stężenie TSH i FT4 w ciąży? Czy normy dla TSH i FT4 są takie same we wszystkich trymestrach ciąży? Jakie mogą być konsekwencje dla matki i dziecka. Europejskie Towarzystwo Tarczycowe (ETA- European Thyroid Association) przygotowuje zalecenia dotyczące postępowania w przypadku subklinicznej niedoczynności tarczycy.  Tarczyca.info przedstawia w skrócie zagadnienie podwyższonego TSH w ciąży.

1.     Co to jest subkliniczna niedoczynność tarczycy (SNT) i jak ją rozpoznajemy w ciąży.

SNT- to sytuacja, w której TSH jest podwyższone ponad górną granicę normy przy prawidłowym stężęniu FT4.  U kobiet w ciąży stosujemy jednak inną górną granicę normy dla TSH niż w ogólnej populacji. Uznaje się, że TSH w ciąży nie powinno przekraczać 2.5 (Amerykańskie Towarzystwo Tarczycowe proponuje górną granicę TSH w pierwszym trymestrze-2.5, w drugim trymestrze 3.0, w trzecim trymestrze 3.5).

2.     Jakie stężęnia FT4 uznajemy w ciąży za nieprawidłowe.

Ustalenie norm dla FT4 w czasie ciąży jest istotne dla prawidłowego rozpoznania stopnia niedoczynności tarczycy (subkliniczna, jawna niedoczynność). Z uwagi na dodatkowe czynniki wpływajace w ciąży na wyniki badań hormonalnych proponuje się za nieprawidłowe uznać stężenia FT4 poniżej 2.5-5.0 percentyla co oznacza wartości poniżej 0.8-0.9ng/dl (10.30-11.58 pmol/L). Idealną sytuacją, która powinna być wymagana od każdego laboratorium jest podanie zakresu norm FT4 dla każdego trymestru (górna i dolna granica normy).

3.     Co jest najczęstszą przyczyną SNT w ciąży.

W Polsce jak również w innych krajach prowadzących program suplementacji jodu (jodowanie soli) najczęstszą przyczyną SNT jest autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. W krajach, w których wystepuje deficyt jodu, jego niedobór jest główna przyczyną SNT. Nadal jednak za część przypadków SNT w Polsce odpowiada niedobór jodu.

4.     Czy SNT ma wpływ na matkę w czasie ciąży.

Dotychczasowe badania wskazują na możliwy wzrost ryzyka występowania nastepujących powikłań u kobiet z SNT: poronienie, przedwczesny poród, cukrzyca ciężarnych, nadciśnienie ciążowe, stan przedrzucawkowy.

5.     Czy SNT ma wpływ na dziecko:

Badania wskazują na możliwy niekorzystny wpływ SNT na przyszły rozwój neuropsychologiczny dziecka (dane nie sa jednoznaczne).

6.     Jakie są praktyczne zalecenia u kobiet planujacych ciąże

Zagadnienie omówione w oddzielnym dziale kobieta planująca ciążę

7.     Jak postepować w przypadku stwierdzenia podwyższonego stężenia TSH w ciąży.

Stwierdzenie podwyższonego stężenia TSH w pierwszym trymestrze ciąży (powyżej 2.5) wymaga szybkiego wdrożenia leczenia lewotyroksyną. Powinny zostać rownież wykonane badania uzupełniajace: FT4, przeciwciała (ATPO, ATG) oraz usg tarczycy. Pacjentka powinna pozostawać pod regularną opieką endokrynologa przez okres ciąży, leczenie powinno odbywać sie pod dalszą  kontrolą hormonalną.

8.     Podawanie jodu w ciąży

Pomimo prowadzonego programu jodowania soli nadal stwierdza się u niektórych osób niedobór jodu.  Zapotrzebowanie na jod w okresie ciąży dodatkowo wzrasta co może prowadzić ostatecznie do wystapienia SNT. Dzienne zapotrzebowanie na jod u kobiety w ciąży i karmiacej wynosi około 250ug. Dlatego też w ciąży i w czasie karmienia kobieta powinna przyjmować dodatkowo jod w dawce 150-200ug/d. Sugerowane jest rozpoczęcie suplementacji jodu wcześniej czyli w okresie planowania ciąży

 

 

 

protask

13 odpowiedzi na “Podwyższone TSH w ciąży.”

  1. Profile photo of Agnieszka Agnieszka pisze:

    Witam serdecznie niestety mój ginekolog przeoczył moje ostatnie wyniki badań i dopiero po miesiącu czasu zaobserwował podwyższone TSH 0,13 nie wiem co ten wynik oznacza ale mam jak najszybciej skontaktować się z endokrynologiem bardzo się tym zmartwiłam bo jestem w 16 tygoniu ciąży bardzo proszę o poradę

  2. Profile photo of justyna justyna pisze:

    Witam
    W zeszłym tygodniu byłam na kontroli u ginekologa ponieważ jestem w 25 tyg ciąży. Lekarz zrobił USG tarczycy i stwierdził że obraz jest rozmyty kazał zrobić tsh , anty Tg i anty Tpo . moje wyniki: tsh 6.216 antyTg 75.6 anty Tpo 4784.3 . lekarz powiedz ial że to choroba Hashimoto i zalecił euthyrox n50.. Dodam że wcześniej z moją tarczyca było wszystko ok. To moja 3 ciąża. Czy jeśli będę przyjmować leki z malenstwem będzie wszystko ok. Czy to bardzo źle że choroba została rozpoznana dopiero teraz??

  3. Profile photo of tarczyca.info tarczyca.info pisze:

    Jest to choroba Hashimoto. Należy ściśle monitorować leczenie pod opieką endokrynologa (ważna jest ocena FT4).
    Zapraszamy do portalu http://www.PytamDoktora.pl, na którym udzielane są obszerne odpowiedzi na zadane pytania.
    http://www.tarczyca.info/wizyta-w-gabinecie-lub-online/

  4. Profile photo of Nusia Nusia pisze:

    Witam. Tydzień temu na wizycie lekarz stwierdził u mnie niedoczynność tarczycy wynik TSH 3,68 skomentował, że trzeba ponieść (tak zrozumiałam) i przypisał mi euthyrox n50. Czy diagnoza jest prawidłowa i dobrze dobrane leczenie? Matwie sie bo jestem w 10tc. Sprawdziłam nawet kartę pierwszej ciąży, ale tam to mi nawet TSH nie sprawdzano… pozdrawiam

  5. Profile photo of tarczyca.info tarczyca.info pisze:

    TSH w ciąży powinno być niższe niż 2.5 stąd taka decyzja. Ale samo oznaczenie TSH w ciąży nie wystarczy. http://www.tarczyca.info/aktualnosci/podwyzszone-tsh-w-ciazy/
    Zapraszamy do portalu http://www.PytamDoktora.pl, na którym udzielane są obszerne odpowiedzi na zadane pytania.
    https://pytamdoktora.pl/lekarz/22/piotr-miskiewicz

  6. Profile photo of Marta8k Marta8k pisze:

    Witam, ja choruję na Hashimoto. Jestem od wielu lat pod stałą opieką lekarzy. Niestety nie mam (tak jak miałam niegdyś) stałego, jednego lekarza.
    Oczekuję na potwierdzenie ciąży przez lekarza ginekologa, mam podwyższone beta hcg które póki co regularnie rośnie. W swojej chorobie tarczycy przyjmuje Euthyrox w dawkach 5x w tyg. dawkę 150; a 2x w tyg. dawkę 125.
    11.05 wyniki tsh jak nigdy powyżej normy wynik: 7,370.
    18.05. Wyniki tsh 4,220, ft4 wyniki 1,74.
    Nie będę ukrywać że miałam wykonywane in vitro przed którym byłam stymulowana hormonalnie, a po transferze zarodków nadal przyjmuje hormony: estrofem i luteinę. Martwię się bo bardzo mi zależy żeby wszystko było dobrze.

    • Profile photo of Marta8k Marta8k pisze:

      Zapomniałam dodać iż zawsze na badanie tsh chodzę na czczo bez przyjęcia leku tak też było przypadku wyników z 11.05. Natomiast 18.05. poszłam na pobranie krwi po przyjęcie Euthyroxu. Od 1,5 tygodnia jestem na leku o dawce
      150, tak zalecił mi endokrynolog czyli całkowicie odstawiłam dawkę 125.

  7. Profile photo of Alicja Alicja pisze:

    Witam pierwsza ciąże poroniłam ponieważ gdy sie okazało ze zaszłam w ciąże przyjmowałam leki zaledwie 3 miesiące. Następna ciąża przebiegła prawidłowo i cały czas byłam pod kontrola endokrynologa. W trakcie karmienia piersią w lipcu zrobiłam sobie wyniki tarczycy i wszystko było ok . Dzisiaj minęły dwa miesiące od kiedy zaprzestałam karmić piersią i dowiedziałam sie ze jestem w 3 tygodniu ciąży tsh wyniosło 4,84 zaś ft4 1,34 . Zadzwoniłam od razu do lekarza i kazał mi podwyższyć letrox z 50 do 75. Czy w tym tygodniu może dużo zaszkodzić ciąży taki wynik?

  8. Profile photo of Małgosia Małgosia pisze:

    Witam, jestem w 27 tygodniu ciąży. Mam cukrzycę typu 1 , robiłam badania na TSH – wynik 2,81. Mój lekarz ginekolog stwierdził subkliniczną niedoczynność tarczycy i zalecił zgłoszenie się do endokrynologa w celu leczenia. Tak więc zrobiłam, wzięłam skierowanie i poszłam się zapisać. Akurat nie było Pani doktor wiec pielęgniarka zrobiła ksero wyniku i skierowania po czym miała do mnie oddzwonić jak skontaktuje się z endokrynologiem w mojej sprawie. Dziś miałam telefon z przychodni, endokrynolog stwierdził, że w 2 i 3 trymestrze jest do 3,0 więc wynik jest prawidłowy. Nie wiem co robić, czy faktycznie wszystko jest w normie? Czy przy cukrzycy nie powinien być niższy ten wynik? Bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

  9. Profile photo of tarczyca.info tarczyca.info pisze:

    Zalecona jest jednak konsultacja endokrynologiczna. To nie jest takie proste, poza tym może Pani mieć zespół APS. Dużo informacji znajdzie Pani w artykule: http://www.tarczyca.info/aktualnosci/podwyzszone-tsh-w-ciazy/. Jeśli chciałaby Pani uzyskać dodatkowe informacje można zadać pytanie na stronie http://www.PytamDoktora.pl. Uzyska Pani szybko odpowiedź na pytanie.

  10. Profile photo of Natalia Natalia pisze:

    Witam serdecznie. Jestem w 8 tygodniu ciąży, robiłam pierwszy raz badania krwi, tsh wyszło mi 5,8. Zaczęłam czytać różne artykuły na ten temat i bardzo się przestraszyłam. Rozumiem, że jeśli zacznę brać odpowiednie tabletki, wynik się unormuje i powinno być dobrze. Ale skąd mogę wiedziec, czy nie wpłynęło to negatywnie na dziecko? Czy są jakieś badania? Czy mogę je jakoś zabezpieczyć? Bardzo się boję. Nie badałam tsh przed ciążą,nie wiedziałam, że tarczyca ma wpływ na dziecko. Jak mogę to wszystko naprawić? Proszę o pomoc.

  11. Profile photo of Kasik Kasik pisze:

    Witam, obecnie jestem w 11tc i odebralam wyniki tsh i wynik jest 3,21 przy normie 2-4,2 ft3-2,43,norma 2-5, ft4-17,98, norma 12-22, bedac w 5tc tsh bylo na poziomie 4,46 (0,27-4,2) ft4 1,57 (0,93-1,71), dwa tyg pozniej (7tc) robilam samo tsh i bylo na poziomie 1,727 (0,35-4,94) wiec chwile bylam spokojna ale obawy powrocily :/ obecnie jestem na dawce euthyroxu 100 i dwa razy w tyg 112,5, suplementuje tez jod. Od liklu lat lecze sie tez na Hashimoto ale obecny poziom tsh troche mnie nie pokoi i czekam na wizyte do endokrynologa. Chcialam jednak zasiegnac innej opini czy moj niepokoj jest uzasadniony i na cos jeszcze powinnam zwrocic uwage ? Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Profile photo of swinska tarczycaswunskatarczyca:

    Mam sprowadzany z tajlandii Thiroyd 1000 tabletek po 60mg, sprzedaje po 120zl + ...

  • Profile photo of MonikaMonika1984:

    10,54 to anty-tpo, przepraszam źle wpisałam...

  • Profile photo of MonikaMonika1984:

    Witam. Poproszę o interpretację moich wyników: tsh 2,22 (norma 0,55-4), ft4 0...

  • Profile photo of Iwonaiwona25:

    Dodam.ze mam 25 lat...

  • Profile photo of Iwonaiwona25:

    Witam prosze o.irpretacje wynikow badan TSH 4.22norma 0.270-4.20 fT4 16.54....

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Autoimmunizacyjne zapalenie tarczycy. Ale w eutyreozie. Zaburzenia tarczycy mog...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Dobry endokrynolog upora się z tym przygotowaniem w miesiąc. potrzebne będą ...

  • Profile photo of Agnieszkaagula94:

    Witam ,niedawno robiłam badania tarczycy przed planowaniem ciąży ,z wynikami ...

  • Profile photo of JacekSjackofalltrades:

    Witam, Mam prosbe o interpretacje wyników - czy jest się czym martwić. Je...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Zdecydowanie jak na 20 lat TSH jest relatywnie wysokie. Wymaga to badania ATG, U...

  • Profile photo of kasia9799kasia9799:

    Witam. Mam 20 lat i od dłuższego czasu zauważyłam u siebie objawy, które mo...

  • Profile photo of natalia23natalia23:

    Dzień dobry chciałam się zapytać o interpretacje wyniku tarczycy 0,487...