Orbitopatia może prowadzić do utraty wzroku

Pani Małgorzata mogła stracić wzrok w wyniku orbitopatii. Takie przypadki orbitopatii występują relatywnie rzadko jednak z uwagi na bardzo ciężki przebieg bezwzględnie wymagają pilnej interwencji lekarskiej i leczenia w wyspecjalizowanym ośrodku (Klinika Endokrynologii specjalizująca się w leczeniu orbitopatii).
U pacjentki wystepowała nadczynność tarczycy w przebiegu choroby Gravesa i Basedowa. Należy jednak pamietać, że orbitopatia może wystepować także u chorych na chorobę Hashimoto (także te najcięższe przypadki orbitopatii). Poza typowymi objawami nadczynności tarczycy u Chorej pojawiły się dodatkowo: niewyraźne widzenie, widzenie przez mgłę, szarzenie obrazu, zaburzenia widzenia kolorów. Brak rozpoczęcia odpowiedniego leczenia doprowadziłby do całkowitej utraty wzroku.
Pani Małgorzata została przyjęta do Kliniki Endokrynologii. Nadczynność tarczycy nie była wcześniej dobrze opanowana farmakologicznie. W klinice zmodyfikowano dotychczasowe leczenie nadczynności tarczycy z dobrym efektem. Orbitopatia wymagała bardzo intensywnego leczenia farmakologicznego i chirurgicznego. Ostatecznie udało się przywrócić prawidłowe widzenie: chora widzi ostro, prawidłowo widzi kolory. Jednak proces leczniczy nie został jeszcze zakończony, Pani Małgorzata oczekuje jeszcze na operację okulistyczną w związku z podwójnym widzeniem. Najgorsze jest już za nami.

Podsumowanie:
1. Leczenie zaburzeń czynności tarczycy w trudniejszych przypadkach powinno być prowadzone przez doświadczonego endokrynologa, który przy wystąpieniu powikłań będzie mógł poprowadzić leczenie w warunkach szpitalnych.
2. Każdy niepokojący objaw w trakcie prowadzonego leczenia tarczycy wymaga pilnego wyjaśnienia, np.: nietolerancja leków, ciężko przebiegajaca orbitopatia
3. Orbitopatia powinna być leczona przez endokrynologów mających doświadczenie w tym zakresie
4. Wystąpienie zaburzeń widzenia barw (szczególnie barwy czerwonej), pogorszenie ostrości widzenia wymaga natychmiastowej konsultacji endokrynologicznej

Dr n. med. Piotr Miśkiewicz

W załączeniu krótka relacja Pani Małgorzaty w reportażu z programu TVN Style

protask

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Profile photo of swinska tarczycaswunskatarczyca:

    Mam sprowadzany z tajlandii Thiroyd 1000 tabletek po 60mg, sprzedaje po 120zl + ...

  • Profile photo of MonikaMonika1984:

    10,54 to anty-tpo, przepraszam źle wpisałam...

  • Profile photo of MonikaMonika1984:

    Witam. Poproszę o interpretację moich wyników: tsh 2,22 (norma 0,55-4), ft4 0...

  • Profile photo of Iwonaiwona25:

    Dodam.ze mam 25 lat...

  • Profile photo of Iwonaiwona25:

    Witam prosze o.irpretacje wynikow badan TSH 4.22norma 0.270-4.20 fT4 16.54....

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Autoimmunizacyjne zapalenie tarczycy. Ale w eutyreozie. Zaburzenia tarczycy mog...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Dobry endokrynolog upora się z tym przygotowaniem w miesiąc. potrzebne będą ...

  • Profile photo of Agnieszkaagula94:

    Witam ,niedawno robiłam badania tarczycy przed planowaniem ciąży ,z wynikami ...

  • Profile photo of JacekSjackofalltrades:

    Witam, Mam prosbe o interpretacje wyników - czy jest się czym martwić. Je...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Zdecydowanie jak na 20 lat TSH jest relatywnie wysokie. Wymaga to badania ATG, U...

  • Profile photo of kasia9799kasia9799:

    Witam. Mam 20 lat i od dłuższego czasu zauważyłam u siebie objawy, które mo...

  • Profile photo of natalia23natalia23:

    Dzień dobry chciałam się zapytać o interpretacje wyniku tarczycy 0,487...