Ciąża a tarczyca

Ciąża i tarczyca- jak postępować u kobiet planujących ciążę i będących w ciąży.
Tarczyca ma bardzo istotny wpływ zarówno na kobietę planujacą ciążę i będącą w ciąży jak również na płód i późniejszy rozwój dziecka. Dlatego też bardzo ważny jest okres, w którym kobieta planuje ciążę i sama ciąża, szczególnie jej początkowy okres
ciąża1
Kobieta pod opieką prowadzącego lekarza przygotowuje się do zajścia w ciążę wykonując odpowiednie badania oraz wdrażając odpowiednie leczenie. Część badań i leków jest obligatoryjna (np podawanie kwasu foliowego). W przypadku tarczycy zostały opublikowane przez różne Towarzystwa Endokrynologiczne zalecenia rekomendujące odpowiednie postępowanie. Zalecenia te różnią się między sobą co może prowadzić do pewnego zamieszania i w przypadku lekarzy prowadzących do różnego postępowania. Poniższe opracowanie ma na celu krótkie podsumowanie zaleceń opublikowanych przez: Polskie Towarzystwo Endokrynologiczne (PTE 2011), Amerykańskie Towarzystwo Endokrynologiczne (ES- Endocrine Society 2012), Amerykańskie Towarzystwo Tarczycowe (ATA- American Thyroid Association grudzień 2012). W oparciu o powyższe zalecenia zostanie przedstawiona propozycja postepowania u kobiety planującej ciążę oraz w początkowym okresie ciąży. W powyższym opracowaniu nie odnoszono się do rozpoznanych zaburzeń czynności tarczycy w ciąży (omówione w innych działach). Omówienie podzielono na trzy części: badania, leki, podsumowanie.

A. Badania u kobiety planującej ciążę i w ciąży

1.TSH
Większość Towarzystw Endokrynologicznych (ES, ATA) nie rekomenduje badania TSH u wszystkich kobiet planujacych ciążę. PTE zaleca badanie TSH u kobiety planującej ciążę. Wszystkie Towarzystwa podkreślają wskazania do kontroli TSH u kobiet, wśród których ryzyko choroby tarczycy jest podwyższone. Czynniki zwiększające ryzyko choroby tarczycy i wskazujące na konieczność kontroli TSH przed ciążą zostały wymienione w tabeli 1. U kobiety, która zaszła w ciążę zarówno PTE jak również część autorów ES uważa za wskazane rutynowe wykonanie badanie TSH w czasie pierwszej wizyty u lekarza lub w 4-9 tygodniu ciąży. Część autorów zaleca wykonanie TSH tylko w grupie kobiet z czynnikami ryzyka (Tabela 1).

Tabela 1. Czynniki wskazujące na konieczność zbadania tarczycy u kobiety planującej lub będącej w ciąży:
• Wiek powyżej 30 r.ż
• Rozpoznana wcześniej choroba tarczycy
• Występowanie autoimmunologicznego zapalenia tarczycy, niedoczynności tarczycy w rodzinie
• Wystepowanie wola
• Podwyższone stężenie przeciwciał przeciwtarczycowych
• Objawy wskazujące na zaburzenia czynności tarczycy
• Cukrzycą typu 1
• Inne choroby autoimmunologiczne współwystepujace (np bielactwo)
• Niepłodność
• Poronienia lub przedwczesne porody w wywiadzie
• Przebyte w przeszłości terapeutyczne naświetlanie głowy lub szyi

Wnioski:
Niewykryta niedoczynność tarczycy u matki wiąże się z możliwością powikłań ze strony matki jak również płodu i ostatecznie dziecka. Dlatego wydaje się za wskazane wykonanie kontrolnego badania TSH u kobiety planującej ciążę. U kobiety będącej już w ciąży badanie TSH powinno zostań wykonane w czasie pierwszej wizyty położniczej lub w 4-9 tygodniu ciąży. Kontrola TSH jedynie w grupie kobiet z czynnikami ryzyka chorób tarczycy jest związana z niezdiagnozwaniem około 30% kobiet z subkliniczną lub pełnoobjawową niedoczynnością tarczycy. Badanie TSH może zlecić lekarz rodzinny, do którego zgłasza się kobieta planująca ciążę. W przypadku nieprawidłowego wyniku lekarz kieruje Pacjentkę do endokrynologa. Badanie TSH w ciąży może zlecić lekarz rodzinny, jak rownież ginekolog lub endokrynolog jeśli Pacjentka jest pod opieką poradni endokrynologicznej.

2.Przeciwciała przeciwtarczycowe
Nie ma wskazań do rutynowego oznaczania stężenia przeciwciał przeciwtarczycowych u wszystkich kobiet planujących lub będących w ciąży. PTE rekomenduje zbadanie ATPO (przeciwciała przeciwko peroksydazie) u kobiet planujących lub będących w ciąży w następujących sytuacjach: ze współistniejącymi chorobami autoimmunologicznymi (np cukrzyca typu 1), z chorobami autoimmunologicznymi w rodzinie, przy TSH>2.5, gdy usg przemawia za chorobą autoimmunologiczną tarczycy, po przebytym poporodowym zapaleniu tarczycy, w przypadku niepłodności, wywiadu poronień lub przedwczesnych porodów.

Wnioski:
Kontrola przeciwciał u wszystkich kobiet planujących ciążę i będących w ciąży nie jest obecnie wskazana. Jeśli u kobiety występuja czynniki ryzyka choroby tarczycy (tabela 1) badanie ATPO powinno zostać wykonane.

3.Inne badania
Brak podstaw do wykonywania innych badań tarczycy rutynowo u wszystkich kobiet planujących lub będących w ciąży. Dotyczy to zarówno badania usg tarczycy, FT4, FT3. W przypadku objawów wskazujących na patologię tarczycy (wole, objawy nadczynności lub niedoczynności tarczycy) lub nieprawidłowych wyników badań podstawowych (TSH, ATPO) zlecane są odpowiednie badania uzupełniające. Szczegóły omówiono w odpowiednich działach: wole, nadczynność tarczycy w ciąży i niedoczynność tarczycy w ciąży

B. Leczenie u chorej planującej lub będącej w ciąży

Kobieta z rozpoznaną patologią tarczycy planująca ciążę powinna szczegółowo omówić to z prowadzącym endokrynologiem. Dotyczy to zarówno niedoczynności tarczycy, która wymaga odpowiedniego wyrównania przed ciążą i prowadzenia w czasie ciąży jak również nadczynności tarczycy, która powinna zostać wcześniej wyleczona. Zagadnienia te zostały omówione w odpowiednich działach. Jak mają postępować kobiety bez rozpoznanej patologii tarczycy? Czy wymagają jakiegoś dodatkowego leczenia? W okresie, w którym kobieta planuje ciążę ważne jest aby utrzymać prawidłową podaż jodu. Jod znajduje się przede wszystkim w soli (obligatoryjne jodowanie soli od 1997 roku). Badania wskazują, że podaż jodu może być jednak niewystarczająca (solimy mniej). W związku z tym wskazane jest w okresie planowania ciąży uzupełnienie jodu poprzez przyjmowanie go dodatkowo np. w tabletkach (około 100-150ug/d). W okresie ciąży i w czasie karmienia przyjmowanie jodu jest niezbędne u wszystkich kobiet niezależnie od współwystepującej choroby tarczycy. Dzienna podaż jodu powinna wynosić 250ug/d. W tym celu kobieta w ciąży i karmiąca przyjmuje dodatkowo 150-200ug jodu w postaci jodku potasu.

C. Podsumowanie
1. U wszystkich kobiet planujących ciążę lub w ciąży wskazane jest wykonanie kontrolnego badania TSH (przed zajściem w ciążę, w trakcie pierwszej wizyty położniczej lub w 4-9 tygodniu ciąży). Dotyczy to szczególnie kobiet z czynnikami ryzyka (Tabela1).
2. Dodatkowa suplementacja jodu jest wskazna u kobiet planujących ciążę (100-150ug/d) i obligatoryjna u kobiet będących w ciąży i karmiacych (150-200ug/d).
3. Nie ma wskazań do rutynowego badania przeciwciał przeciwtarczycowych, FT4, FT3, usg tarczycy u wszystkich kobiet planujących ciążę lub będących w ciąży. Odpowiednie wskazania wystepują w przypadku czynników ryzyka choroby tarczycy lub objawów choroby tarczycy.
4. Kobieta planująca ciążę lub będąca w ciąży powinna mieć możliwość wykonania badania TSH (skierowanie od lekarza rodzinnego, ginekologa-położnika), a w przypadku nieprawidłowości zgłoszenia sie do lekarza endokrynologa celem ustalenia dalszego postępowania.
5. Konsultujacy endokrynolog jest zobowiązany w przypadku rozpoznanej patologii tarczycy u kobiety planującej ciążę lub będącej w ciąży dokładnie wytłumaczyć wpływ zaburzeń czynności tarczycy i stosowanych leków na ciążę, płód i rozwój dziecka oraz zaplanować dalsze postępowanie w okresie planowanej ciąży, ciąży, karmienia.

protask

9 odpowiedzi na “Ciąża a tarczyca”

  1. Profile photo of amelia amelia pisze:

    Witam . Mam 33 lata i od kilku miesiecy probuje zajsc w ciaze. z Jak do tej pory sie nie udalo wiec udalam sie do lekarza rodzinnego by dal skierowanie na badanie tsh i ft 4. Wynik tsh to 1,140 ulU/ml gdzie norma pokazuje 0,27 – 4,2 a ft 4 1,020 ng/dl przy normie 0,93 – 1,7. Chcialabym sie dowiedziec czy nest ok i czy powinnam zrobic jeszcze jakies dodatkowe badanie.

  2. Profile photo of kaha kaha pisze:

    Witaj, nie wiem czy ktoś już Ci odpowiedział :) Moja endokrynolog-ginekolog, z którą przygotowujemy mnie do ciąży powiedziała, że muszę osiągnąć stan TSH bliżej 1 niż 1,5, żeby była usatysfakcjonowana. Twoje TSH nie wskazuje byś musiała zrobić cokolwiek ze swoją tarczycą :)

  3. Profile photo of emrzet emrzet pisze:

    Dzień dobry,

    planuję rozpoczęcie starań o dziecko. W tym celu wykonałam m. in. badanie tsh. Mój wynik to 2,87, czyli teoretycznie w normie, ale z tego co czytam, chyba nie do końca – czy powinnam zrobić dodatkowe badania?

  4. Profile photo of zalamana zalamana pisze:

    Ja niestety dowiedziałam się, że mam niedoczynność tarczycy zbyt późno… Byłam w ciąży, poroniłam pod koniec szóstego tygodnia. Wszystko przez tarczycę :( nie miałam żadnych problemów z zajściem w ciąże.

  5. Profile photo of Ania Ania pisze:

    Witam mam 24 lata jestem w 3/4 tygodniu drugiej ciąży. Moje TSH wynosi 3.24mlU/ml FT3 3.19pg/ml FT4 1.29ng/dl. Czy powinnam się martwić?

  6. Profile photo of Agnieszka Agnieszka pisze:

    Witam ,niedawno robiłam badania tarczycy przed planowaniem ciąży ,z wynikami byłam u ginekologa mam podejrzenie niedoczynności tarczycy wyniki :
    TSH 3.204 0,25-5,0
    ft4 8,76 8,4-19,1 .
    Bardzo stresuje się tą sytuacją za tydzień jestem umówiona do lekrza .Ile będzie trwało leczenie zanim bedę mogła zajść w ciążę ?

  7. Profile photo of tarczyca.info tarczyca.info pisze:

    Dobry endokrynolog upora się z tym przygotowaniem w miesiąc. potrzebne będą jeszcze atpo, atg, usg tarczycy i świeże TSH i FT4 przed wizytą.

    http://www.endokrynolog.org

  8. Profile photo of DZASTA86 DZASTA86 pisze:

    Proszę o pomoc:
    moja historia z niedoczynnością wygląda tak:
    18.09.2014
    TSH = 3,43 [0.27-4.2] – (brak dalszej diagnostyki w kierunku niedoczynności)

    W październiku 2017 zaczęłam przygotowania do ciąży i zrobiłam niezbędne badania:
    25.10.2017
    TSH = 4.82 [0.27-4.2]
    Morfologia pokazała niedokrwistość:
    Żelazo = 26ug/dl [49-175]
    MCV = 74 fl [80-100]
    MCH = 23.6 pg [27-34]
    PWD = 18.3 % [8-18]
    NEUT% = 31.8% [38-70]
    LYMPH% = 61.2% [20-48]
    inne objawy:
    – nieuzasadnione tycie
    – ciągłe uczucie zimna
    – niskie ciśnienie i słabe krążenie (zimne stopy i dłonie)
    – ciągłe zmęczenie i senność
    -suchość skóry włosów i łamliwe paznokcie

    06.11.2017
    dalsza diagnostyka
    FT4 = 1.29 ng/dl [0.93-1.70]
    kolejne USG tarczycy wyszło w porządku (brak podejrzenia Hashimoto)

    12.12.2017
    kolejne badania uzupełniające
    TSH = 4.4 [0.27-3.2]
    TPO = 9.3 [w normie]
    ATG = 10 [w normie]
    USG tarczycy wyszło w porządku (brak podejrzenia Hashimoto)

    endokrynolog diagnozuje to jako pierwotną niedoczynność tarczycy i przepisuje:
    Letrox 50 przez pierwsze 2 tygodnie
    Letrox 75 przez kolejne dni aż do wizyty

    kolejna wizyta kontrolna po zażywaniu Letroxu 75 przez 2.5 miesiąca
    28.02.18
    TSH = 6,24 [0.27-4.2]
    FT4 = 1.2 ng/dl [0.93-1.70]
    glukoza = 90 [70-99]
    endokrynolog zwiększa dawkę Letroxu do 100

    Proszę o wyjaśnienie kilku kwestii:
    1) Dlaczego po 2,5 miesięcznym leczenia mój poziom TSH wzrósł zamiast zmaleć (tak jakby leki zadziałały odwrotnie). Czy mogę wykazywać odporność na tyroksynę lub mieć zaburzone wchłanianie w jelitach? (dodam że leki brałam prawidłowo – na czczo na 40 minut przed 1 posiłkiem)

    2) Czy nowa dawka Letrox 100 jest na pewno odpowiednia skoro Letrox 75 nie zbił TSH a wręcz je podniósł? Wg mnie powinna być większa?

    3) Czy moje wyniki na pewno wskazują na pierwotną niedoczynność tarczycy? Wg. informacji które znalazłam podwyższone TSH przy prawidłowej normie ft4 oznacza niedoczynność subkliniczną. Mylę się?

    4) Jak długo może potrwać regulowanie poziomu TSH do pożądanego poziomu dla kobiet planujących ciążę? Przyznam że zależy mi na czasie a póki co nie ma żadnego efektu leczenia.

Dodaj komentarz

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

NAJCIEKAWSZE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE WĄTKI NA FORUM

NAJNOWSZE KOMENTARZE

  • Profile photo of AgnieszkaAgnes:

    Dobry wieczór. Ze względu na pogarszające się samopoczucie (biegunka naprzem...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Tak, warto iść do lekarza. Może to być początek rozwijającej się niedoczy...

  • Profile photo of Kasiakasiatychy5:

    Witam. Proszę o interpretację wyników, bo niby są w normie. Nie wiem czy war...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Nie ma czegoś takiego w opisie usg jak czarna plamka...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    W tym wieku takie wyniki badań są prawidłowe...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Wyniki nie wskazują aby zaburzenia czynności tarczycy były przyczyną...

  • Profile photo of tarczyca.infotarczyca.info:

    Warto uzupełnić o ATG. Poza tym mała tarczyca w usg. Wskazuje to na możliwo...

  • Profile photo of Martyna23400Martyna23400:

    Witam, proszę o interpretację wyników, mam 24 lata 162 cm wzrostu i 52 kg, w ...

  • Profile photo of AldonaAldonakok:

    Witam . Mam wszystkie objawy ,które są podane przy chorej tarczycy: wzrost m...

  • Profile photo of AldonaAldonakok:

    Dodam jeszcze, że ogólne badania morfologii i OB są w normie...

  • Profile photo of AldonaAldonakok:

    Mam wszystkie objawy ,które podane powyżej:wzrost masy ciała, zmęczenie, sen...

  • Profile photo of jan33jan33:

    osoba w wieku 81lat kobieta wyniki TSH -3.430 FT3 -3.59 FT4 -1.11 CZY TE W...